Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka csütörtökön Brüsszelben közölte, hogy újra fel akarja venni az ukrajnai válság miatt megszakadt kapcsolatot orosz katonai partnereivel.


A NATO-országok vezérkari főnökeinek kétnapos tanácskozását követő sajtótájékoztatóján Breedlove elmondta: ő maga azt követően is beszélt Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnökkel, hogy orosz katonák tavaly behatoltak Ukrajna területére. "Nagyon fontos a kommunikáció fenntartása" - mondta, és hozzátette, hogy az orosz katonai vezetéssel intézményesített formában is fel kívánják újítani a beszélő viszonyt.

A NATO európai erőinek - és egyben az Európában állomásozó amerikai csapatoknak - a főparancsnoka annak ellenére hangsúlyozta az oroszokkal való magas szintű katonai párbeszéd jelentőségét, hogy a vezérkari főnökök értekezletén Ukrajnával kapcsolatban megállapították: a helyzet tovább éleződött, az oroszok továbbra is támogatják a szakadárokat. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán olyan kijelentést is tett, hogy az oroszok növelték Ukrajnába eljuttatott katonai eszközeik - harckocsik, ágyúk, egyéb nehézfegyverzet - mennyiségét, ami "nem segíti elő a tárgyalásos megoldást". 

Az Ukrajnában bevetett orosz katonák számát illetően azonban a főtitkár - az észak-atlanti szövetség legfőbb civil tisztségviselője - nem kívánt konkrétumokba bocsátkozni. A davosi világgazdasági fórumon részt vevő Petro Porosenko ukrán elnök eközben arról beszélt, hogy mintegy 9 ezer orosz katonai tartózkodik Ukrajna területén.

Forrás: MTI