Három napra megnyitotta Egyiptom a Gázai övezettel közös határ rafahi átkelőjét kedd reggel; az ENSZ szerint a palesztin enklávéban 54 ezren várnak a kiutazásra.


Egy belügyminisztériumi közlemény szerint a határt csütörtök estig mindkét irányban nyitva tartják a gázaiak előtt. Az átkelő utoljára december közepén volt nyitva, akkor is csak néhány napra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) múlt csütörtöki jelentéséből az derül ki, hogy a hivatalos adatok szerint körülbelül 17 ezer ember - köztük ápolásra szorulók - várakoznak a gázai oldalon. A kiutazásra várók regisztrált eseteken túli számát a BT 37 ezerre teszi.

A kairói palesztin nagykövetség közleménye szerint a határ megnyitásával Mahmúd Abbász kérésének tettek eleget az egyiptomi hatóságok. A palesztin elnök a múlt héten járt Kairóban, ahol többek között Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel találkozott.

A közel kilenc éve izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetből az egyetlen kiút a rafahi átkelőn át vezet, amelyet azonban Kairó is rendszeresen lezár az enklávéban aktív iszlamisták jelentette veszélyre hivatkozva. 

Egy október végi merénylet óta, amely legalább harminc egyiptomi katona életét követelte, csak napokra nyitják meg a határt, Kairó szerint ugyanis az elkövetők Gázából érkeztek. Azóta biztonsági övezetet alakítottak ki a 12,5 kilométeres határsáv mentén. A jelenleg 500 méter széles zónát sajtóértesülések szerint 5 kilométerre bővítik majd ki, s ennek során Rafah város egyiptomi oldalának teljes lakosságát kilakoltatják. Az akció elsődleges célja a határt átszelő, föld alatti csempészalagutak megsemmisítése. A kormányerők két napja egy 1200 méter hosszú járatot fedeztek fel, amelyben nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot találtak.

Forrás: MTI