Európában is hirtelen haltak ki a dinoszauruszok - erre a következtetésre jutott az elmúlt két évtizedben előkerült leletanyag vizsgálata alapján egy nemzetközi tudóscsoport, amelynek tanulmánya a ZooKeys nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban látott napvilágot.


Általánosan elfogadott az az elmélet, amely szerint a Földbe becsapódó kisbolygó okozta a dinoszauruszok vesztét. Mindezidáig azonban a késő kréta időszakból származó dinoszaurusz-fosszíliák csaknem kizárólag az észak-amerikai kontinensen kerültek elő. Ennek alapján felvetődött, hogy lokális, az Egyesült Államok és Kanada mai területére korlátozódó  kihalási eseményről volt szó - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A kutatócsoport a Spanyolország, Franciaország, Románia és más államok területén az elmúlt két évtized során előkerült fosszíliákat tanulmányozta. A megkövesedett maradványok korát és sokszínűségét vizsgálva a paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az európai ökorendszerekben a dinoszauruszok fajgazdagsága egészen a késő kréta időszakig megőrződött. Így például a leggazdagabb európai lelőhelyek közé sorolható  Pireneusokban a becsapódást megelőző néhány évezred során a növényevő és ragadozó dinoszauruszok számtalan faja élt. 

"Kutatásaink megerősítik azt az álláspontot, miszerint az aszteroida-becsapódást globálisan pusztította el a dinoszauruszokat" - hangsúlyozta Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

http://phys.org/news/2015-01-dinosaurs-rapidly-europe-million-years.html

Forrás: MTI