Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette, hogy a kabinet azt szeretné, ha 250 ezerre növekedne az ukrán hadsereg létszáma. Ez 68 ezerrel több, mint a fegyveres erők tagjainak jelenlegi száma.


A miniszterelnök szavai szerint a kormány erről törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé. Jacenyuk leszögezte, hogy a létszámnövelésnek megvan a költségvetési fedezete. Hozzátette, hogy az idei évre az ország védelmi képességeinek növelésére 90 milliárd hrivnyát, azaz körülbelül 1440 milliárd forintot különítettek el.

Közben továbbra is heves harcok folynak Luhanszk megyében az előző nap elfoglalt 31-es útellenőrző pontnál, valamint az oroszbarát szakadárok által második hete ostromlott donyecki nemzetközi repülőtérnél, amely az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.

Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője a kelet-ukrajnai Harkivban tett látogatásakor újságíróknak kijelentette, hogy a 29-es útellenőrző poszt továbbra is az ukrán katonák ellenőrzése alatt van, a 31-esért pedig jelenleg is heves harcok folynak.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet parancsnokságának szóvivője kedd esti rendkívüli kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az orosz fegyveres erők alakulatai rátámadtak az országhatárhoz közeli, Luhanszktól északra lévő területen, a bahmutyivkai autóúton felállított 31-es ukrán útellenőrző pontra, amelyet több órán át tartó tűzharc után elfoglaltak.

A műveleti parancsnokság szerdán azt közölte, hogy az ukrán erők megállították a támadók előrenyomulását a 29-es poszt előtt.

Ukrán sajtójelentések szerint a szakadárok már nem titkolják, hogy új területek elfoglalása a céljuk, amivel nyíltan megsértik a tűzszüneti megállapodást.

Idézték Eduard Baszurint, a donyecki szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" egyik parancsnokát, aki a RIA Novosztyi orosz hírportálnak kijelentette: a Donyeck melletti Piszkit még aznap el akarják foglalni, és megemlítette a szintén a megyeközpont közelében lévő Avgyijivka megszállását is.

Avgyijivkánál jelenleg is heves tüzérségi harcok folynak, aminek következtében nincs áram, fűtés és vezetékes víz a városban. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint evakuálják a gyerekeket a településről.

A miniszterelnök parlamenti frakciójában meg nem nevezett képviselők szerdán azon meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a donyecki repülőtér ostroma csak elterelő taktika, a szakadárok valójában a várostól északra fekvő stratégiai jelentőségű Debalceve városát akarják elfoglalni. A település egy beékelődésben fekszik, amely benyúlik a donyecki szakadárok által megszállt területbe. Ennek valószínűségét a vezérkarnál sem vitatták.

Liszenko szerdai kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt egy nap alatt egy ukrán katona esett el, és 40 sebesült meg a harcok övezetében. Kijelentette, hogy a parancsnokság jelentős számú, jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katona feltűnéséről kapott információkat Luhanszk megyéből. A szakadárok által megszállt területen, Krasznodon városában 60 harckocsi és 50 páncélozott jármű jelent meg, a Debalceve közelében lévő Sahtarszk és Torez környékén mintegy 100 harckocsit észleltek.

"Mindez arról tanúskodik, hogy Oroszország súlyosan megsérti a minszki megállapodásokat, és folytatja a katonai agressziót Ukrajna ellen" - hangsúlyozta a szóvivő.

Forrás: MTI