A Németország által az unióban képviselt szigorú gazdaságpolitika magyar támogatása és az Oroszországgal szembeni szankciós politika is minden bizonnyal napirenden lesz Angela Merkel német kancellár február elején esedékes budapesti látogatásának - hangzott el egy újságíróknak rendezett keddi kormányzati háttérbeszélgetésen.


A kancellár programjáról úgy tájékoztatottak, hogy a tervek szerint Angela Merkel négyszemközti és plenáris megbeszélést folytat Orbán Viktorral, majd munkaebéden vesznek részt. A német politikus budapesti látogatásának része emellett egy előadás az Andrássy Gyula német nyelvű egyetemen és találkozó zsidó hitközségi vezetőkkel.

Az Orbán-Merkel-tárgyaláson várhatóan szóba kerülő ügyekkel kapcsolatban a kormányzati rendezvényen arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarország "jó szövetségese" a Németország által az Európai Unióban képviselt szigorú gazdaságpolitikának, ami bizonyosan terítékre kerül. Emellett nagy valószínűséggel téma lesz az Oroszországgal szembeni szankciós politika is.

A jelen lévő kormányzati szereplő a Merkel-látogatásról úgy fogalmazott, hogy az "jelentős mértékben erősítő hatású".

A háttérbeszélgetésen szóba kerültek a magyar-amerikai kapcsolatok is, amellyel összefüggésben elhangzott: a kormány célja, hogy a washingtoni magyar nagyköveti poszton Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényi Réka mihamarabb megkezdhesse munkáját. A magyar kabinet a váltást január 31-ére tervezte, ez azonban várhatóan csúszni fog, mert az amerikai fél részéről még nem érkezett meg az ehhez szükséges fogadó nyilatkozat.

A kormányzati rendezvényen útdíjügyben azt a tájékoztatást adták, hogy a próbaüzem eddigi tapasztalatai várhatóan szerdán kerülnek a kabinet elé. A tanácskozáson emellett napirenden lehet az állami közműszolgáltató kérdése is.

Forrás: MTI