Oroszországnak folyamatosan súlyosbodó nemzetközi szankciókkal kell számolnia, amennyiben nem szünteti meg az Ukrajna elleni agressziót - hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke az MTI-nek csütörtökön, miután előző este az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (ETPK) Strasbourgban meghosszabbította az orosz küldöttség szavazati jogának korábban elrendelt felfüggesztését az idén áprilisban esedékes következő ülésszakig.


Németh Zsolt a magyar parlamenti delegációt vezeti az ET-közgyűlés e héten zajló téli plenáris ülésszakán. 

A fideszes politikus az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Európa Tanács kiemelkedő jelentőségű fóruma lehet az ukrán-orosz konfliktus megoldását kereső törekvéseknek, hiszen az érintett felek mindegyike jelen van ebben a szervezetben, amely olyan kulcsproblémákra összpontosít, mint a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság.

Az ETPK az orosz delegáció tagjainak megbízólevelét továbbra is elfogadja, ám az orosz képviselők nem szavazhatnak, nem kaphatnak vezető funkciót a közgyűlés testületeiben, nem lehetnek tagjai az ETPK által kiküldött delegációknak, nem kaphatnak szerepet az ET választási megfigyelőjeként, sem a parlamenti közgyűlés jelentéstevőjeként. A közgyűlés szerint az oroszokkal a párbeszédet a súlyos ukrajnai válság és az abban játszott orosz szerep mellett is fenn kell tartani, de egyúttal jelezni kell, hogy Európa elítéli a nemzetközi jog súlyos, folyamatos megsértését. 

A parlamenti közgyűlés újólag elítélte a Krím jogellenes orosz bekebelezését, valamint azt, hogy Kelet-Ukrajnában - egyebek közt álcázott katonai tevékenységgel és a szakadároknak juttatott fegyverekkel - Moszkva a válság kiterjedéséhez járul hozzá.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra: az ETPK, amellett, hogy követelte az agresszió és a megszállás megszüntetését, egyértelművé tette azt is, hogy nagy hangsúlyt helyez a krími tatárok emberi és politikai jogainak a helyreállítására. Az ET közgyűlése felszólította Oroszországot, hogy 24 órán belül engedje szabadon Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt, aki a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, és most orosz börtönben éhségsztrájkot folytat. Szavcsenko, akit orosz fogságba esése után Ukrajnában parlamenti képviselővé választottak, az ETPK-ba delegált ukrán parlamenti küldöttség listáján is szerepel. 

Szintén Oroszországgal szembeni elvárásként fogalmazta meg a strasbourgi fórum Moldova és Grúzia területi integritásának a helyreállítását - tette hozzá Németh Zsolt. 

Az ETPK az áprilisi ülésszakon akar visszatérni az orosz képviselők szavazati jogának a kérdésére. Ezt a jogukat akkor hajlandó visszaállítani - olvasható az állásfoglalásban -, ha Oroszország "értékelhető mértékben" előrehalad a vele szemben megfogalmazott közgyűlési követelmények teljesítésében. 

Erre a határozatra válaszként Oroszország úgy döntött, hogy az év végéig nem vesz részt az ETPK munkájában, és fontolóra veszi kilépését az Európa Tanácsból. Moszkva közölte azt is, hogy megszakít mindenfajta hivatalos kapcsolatot a szervezettel.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek nyilatkozva kitért arra is, hogy kedden Strasbourgban ülést tartott az ET Politikai Bizottsága, és meghallgatta a magyarországi helyzettel foglalkozó jelentés előkészítőjét, illetve a közreműködő jogi szakértői testület, a Velencei Bizottság képviselőjét. A jelentés várhatóan idén tavasszal kerülhet a bizottság elé. Németh Zsolt szerint az általános hangulat az, hogy meghatározó kérdésekben pozitív elmozdulás tapasztalható.

Forrás: MTI