Az egyiptomi államfő egy keddi beszédében azt hangsúlyozta, hogy "mindenkinél jobban érdekelt vagyok az állampolgárok szabadságjogainak védelmezésében", ugyanakkor hozzátette, hogy mindez nem mehet a lábadozó gazdaság és a belbiztonság kárára.


Abdel-Fattáh esz-Szíszi a közelgő "rendőrség napja" alkalmából tartott szónoklatot a kairói rendőrakadémián. A január 25-ei ünnepnap lesz a negyedik évfordulója a három évtizedes Mubarak-érának véget vető 2011-es felkelés kirobbanásának is. Az egyiptomi forradalmat útjára indító tömeges tüntetések nem véletlenül ezen a napon vették kezdetüket, hiszen a tiltakozók haragjának egyik fő célpontja a rendőrök gyakori brutalitása volt.

Az államfő ugyan elismerte, hogy a rendvédelmi erők tagjai követnek el "kihágásokat", s azokat elfogadhatatlannak nevezte, ugyanakkor emlékeztetett az országban uralkodó "különleges körülményekre". 

"Védelmezem minden polgár szabadságjogait, hiszen Isten ezt számon fogja kérni rajtam" - mondta a köztudottan mélyen vallásos államfő. Azoknak, akik úgy látják, hogy az elmúlt másfél évben hozott belbiztonsági intézkedések és rendeletek sértik az alapvető emberi jogokat, az államfő azt üzente: "Vigyázz, nehogy minket is a mélybe ránts, miközben a jogokat követeled!"

Az utóbbi időszakban hozott rendeletek közül az egyik legvitatottabb szabály erősen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, és azokat szigorú előfeltételekhez, illetve hatósági engedélyekhez köti. 

A forradalom okozta gazdasági és belbiztonsági káoszból való kilábalás érdekében továbbá a jelenlegi kormány egy sor megszorító lépést tett, s az ezekkel együtt járó nehézségek tudatában Szíszi türelemre intette az embereket. A demonstrálókat ugyanakkor arra emlékeztette, "kilencvenmillió ember akar enni, inni és egy biztos jövő tudatában élni".

Nemcsak emberi jogi szervezetek és aktivisták, de a közelgő parlamenti választásra készülő politikusok részéről is sok bírálat éri a jelenlegi kormányvonalat. Mohamed Anvár esz-Szadát, a forradalom során alakult számos párt egyikének, a Reform és Fejlesztés pártnak az elnöke egy hétfő esti beszédében veszélyesnek minősítette azt, hogy Szíszi prioritási listáján az emberi jogok és a demokrácia csak a közbiztonság és a gazdaság utáni harmadik, negyedik helyen szerepelnek. 

A néhai Szadat elnök unokaöccse, miközben fontosnak nevezte Szíszi egységesítő erejét, azt is kijelentette, hogy azok az idők véget értek, amikor Egyiptomnak egy erőskezű és karizmatikus vezetőre volt szüksége. A politikus meggyőződése szerint a jelenlegi erőfeszítések célja az ország közigazgatási és politikai intézményeinek erősítése kell, hogy legyen.

Forrás: MTI