Terrorizmus elleni intézkedéscsomagról döntött kedden az osztrák kormány, a 2018-ig szóló cselekvési terv csaknem 290 millió euró (csaknem 92,8 milliárd forint) költségvetésű.


Werner Faymann osztrák kancellár a döntés bejelentésekor úgy nyilatkozott: a terrorista fenyegetettség miatt minden országnak kötelessége, hogy kellőképpen felszerelje rendőrségét. Egyúttal üdvözölte a koalíció gyors, határozott közös fellépését ezen a téren.

Reinhold Mitterlehner alkancellár úgy fogalmazott: a csomag, amely a párizsi merényletek és a radikális jelenségek erősödése nyomán született, nemcsak biztonsági intézkedésekről szóló előírásokat tartalmaz, hanem a terrorista jelképek használatát is tiltja, és az állampolgársági törvényt is finomítja. Az alkancellár továbbá ismertette, hogy a kiberbűnözés elleni küzdelembe további száz szakértő bevonását tervezik, ennek a szakterületnek a fejlesztésére további 126 millió eurót (csaknem 40 milliárd forint) irányoztak elő. 

A 290 millió eurós összeget a felszerelések, a páncélos járművek és a helikopterállomány fejlesztésére, valamint a szükséges személyzet bővítésére  szánják. Az idei évre 80 millió eurós (mintegy 26 milliárd forint) költséggel számoltak. 

A csomag pontos részleteiről még folynak az egyeztetések. Az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) tájékoztatása szerint nyitott kérdés maradt, hogy a belügyminisztérium és a hadsereg között miképpen valósul meg az együttműködés. A tervek szerint ugyanis a tárca szükség esetén a hadsereg helikoptereit venné igénybe. 

Az osztrák belügyminiszter üdvözölte a döntést, amelyet a fokozott készültség és a lakosság védelme miatt szükségesnek nevezett. Johanna Mikl-Leitner elmondta: az előirányzott pénzek fele a felszerelést, a másik fele a személyzeti költségeket és a megelőzést fedezi majd.

Az ellenzék bírálta az intézkedéscsomagot. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szemfényvesztésnek nevezte az intézkedéstervezetet, a páncélozott járművek és helikopterek helyett inkább az emberi erőforrás bővítésére helyezné a hangsúlyt. Az osztrák törvényhozás képviselőházának helyettes elnöke, Norbert Hofer (FPÖ) a hadsereg hatékonyabb mobilitását szorgalmazta. A Zöldek szóvivője a politikai előkészítő párbeszédet hiányolta, míg a Team Stronach frakcióvezetője "okosabb bevándorlás-politikát" szorgalmazott.

Forrás: MTI