A kínai rendőrség elfogott kilenc hszincsiangi "terrorista gyanúsítottat", akik hamis útlevéllel készültek elhagyni az országot, és letartóztatott tíz - őket segítő - török állampolgárt is - számolt be a tavaly év végi eseményről a Huancsiu Sipao című pekingi lap szerdán.


A nyomozás eddigi adataiból az derült ki, hogy a török útlevélért fejenként 60 ezer jüant (2,6 millió forint) fizettek. A gyanúsítottak közül többnél "terrorizmussal kapcsolatba hozható" hang- és videofelvételeket találtak. A csoportot a sanghaji Putung nemzetközi repülőtéren fogták el, célállomásuk Szíria, Afganisztán és Pakisztán lett volna.

A tíz török állampolgárt illegális határátlépés megszervezésével vádolják. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, 2-7 év közötti börtöne számíthatnak. Súlyosbító körülmények esetén 7 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetésük.

Tavaly októberben 155 ujgur nemzetiségű kínai állampolgárt fogtak el Kuala Lumpurban a malajziai hatóságok. Valamennyien hamis török útlevéllel rendelkeztek.

Korábbi, titkosszolgálati jelentésekre alapozott kínai sajtóhírek szerint csaknem háromszáz kínai állampolgár harcolhat az Iszlám Állam (IÁ) oldalán Irakban és Szíriában. A Kínából elmenekült IÁ-harcosok Peking szerint Törökországa szöktek és onnan indultak a harcmezőkre. A kínai diplomácia már több ízben igyekezett elérni a török kormánynál, hogy ne nyújtsanak menedéket a muszlim vallású, törökkel rokon nyelvet beszélő ujguroknak, akik időről időre Északnyugat-Kínában is terrorcselekményekkel hívják fel magukra a figyelmet.

Forrás: MTI