Franciaország bevetette hétfőn Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajóját az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció iraki műveleteiben - közölték a francia védelmi miniszter környezetéből.


"A Charles de Gaulle ma reggel belépett a Chammal-műveletbe" - jelentette be Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter kíséretének egyik tagja Bahreinben, amikor a miniszter épp felszállni készült a hajóra.

Kora reggel

Az első Rafale vadászgépek kora reggel indultak el a hordozóról, amely Bahreintől 200 kilométerrel északra cirkál a Perzsa-öbölben, Irak irányában. A gépek így körülbelül másfél óra alatt érik el célpontjaikat, vagyis feleannyi idő alatt, mint az egyesült arab emírségekbeli al-Dzafra támaszpontjáról, amelyet a francia légierő használ.

Egy hónapja vízen

A Charles de Gaulle, amely január 13-án indult el a dél-franciaországi Toulonból körülbelül öthónapos küldetésre, s több hetet szolgál az öbölben az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozó mellett az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban - közölték az AFP hírügynökséggel francia katonai forrásból. A francia hordozó ezután India felé halad tovább.

A fedélzetén lévő tizenkét Rafale és kilenc korszerűsített Super Étendard több mint megkettőzi a térségbeli francia légi fegyverzetet, amely eddig az emirátusokban állomásozó kilenc Rafale-ból és Jordániában lévő hat Mirage 2000D-ből állt. Tavaly szeptember közepe óta a francia vadászgépek mintegy száz felderítő repülést és ugyanannyi támadó bevetést hajtottak végre Irakban, támogatva a szárazföldön harcoló iraki erőket és a kurd pesmergákat - mondták el Le Drian kíséretében.

Augusztus óta

A koalíció a múlt év augusztusa óta több mint kétezer légicsapást mért az IÁ erőire Irakban és Szíriában. A francia vadászgépek csak Irakban avatkoznak be, mivel Párizs szerint a szíriai csapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősítenék a felkelőkkel és az iszlamistákkal szemben.

Forrás: MTI/AFP