Az Egyesült Államok határozottan elítélte az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetnek az északkelet-szíriai asszír keresztény falvak elleni támadását, a házaik és templomaik felperzselését, keresztények ezreinek elűzését, civilek, köztük nők, gyerekek és idősek elrablását.


Ezt a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, Bernadette Meehan szögezte le a szerda este kiadott közleményében, amelyben arra reagált, hogy az IÁ a jelentések szerint mintegy másfélszáz keresztényt rabolt el.

"Ez csak a legutóbbi az IÁ által a régióban élő ártatlan emberek ellen elkövetett atrocitások sorában" - hangsúlyozta a kommüniké.

Meehan rámutatott, hogy a terrorszervezet a kisebbségi és a vallási csoportok elleni támadások mellett az elmúlt napokban Tikrit közelében iraki szunnita törzsek több mint 100 tagját fogta el és iraki kurd foglyokat zárt ketrecbe, újból bizonyítva kegyetlenségét, semmibe véve az emberi méltóságot.

A fehér házi közlemény szerint a nemzetközi közösség egységes és rendíthetetlen abban az eltökéltségében, hogy véget vessen a IÁ elvetemültségének, és a terrorszervezet végeredményben alul fog maradni a vele szemben állók kollektív erejével, határozottságával és egységével szemben. A dokumentum hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is vezetni fogja a harcot, amelynek célja az IÁ legyengítése és legyőzése.

Forrás: MTI