Francois Hollande francia államfő a nagy internetes szolgáltatókat is felszólította a rasszizmus, az antiszemitizmus és a holokauszttagadás elleni küzdelemre, annak a nemzeti programnak a részeként, amelyet a következő napokban jelent be a kormány.


A Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsának (CRIF) 30. alkalommal megrendezett évenkénti díszvacsoráján a köztársasági elnök hétfő este jelezte, hogy a kormány megerősíti a "mindenhol terjedő gyűlölet" elleni szankciós lehetőségeket, mindenekelőtt az interneten.

"Nincs olyan, hogy virtuális gyűlölet, amikor az mindenhol terjed" - fogalmazott az elnök. "A nagy szolgáltatóknak felelősséget kell vállalniuk" - tette hozzá.

"Amikor egy videómegosztó portál antiszemita tirádákat terjeszt, amikor egy klikkeléssel egy böngészőben a holokauszttagadást büntetlenül hirdető oldalakat találunk, a közömbösség cinkostárssá válik" - hangsúlyozta Hollande.

"Ha a nagy internetes oldalak tényleg nem akarnak a rossz cinkosává válni, akkor részt kell venniük a szabályozásban" - hívta fel a figyelmet rá a francia elnök.

Hollande jelezte, hogy Manuel Valls miniszterelnök március 18-án "legalább annyira teljes, mint konkrét" programot terjeszt a kormány elé ebben a kérdésben.

"Nem létezik hétköznapi antiszemitizmus" - mondta Hollande. Az elnök "a holokauszt után hetven évvel még mindig terjedő lepráról" beszélt, amely ellen "Franciaország teljes erejével küzd".

Az elnök szerint az új szabályozás "gyorsabb és hatékonyabb szankciókat" fog tartalmazni, s a gyűlöletkeltő, rasszista, antiszemita és homofób kijelentések ezentúl nem a sajtó-, hanem a büntetőtörvény hatálya alá fognak tartozni.

A franciaországi zsidók legjelentősebb politikai szervezetének rendezvényét - amelyre hétszáz közéleti személyiség volt hivatalos - beárnyékolta, hogy Dalil Boubakeur, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsának elnöke, a párizsi nagymecset rektora az utolsó pillanatban lemondta a részvételét. Roger Cukierman, a CRIF elnöke ugyanis egy délutáni interjúban a "fiatal muzulmánokat" tette felelőssé a franciaországi antiszemita cselekmények növekedése miatt.

"A (szélsőjobboldali) Nemzeti Front jelenleg nem követ el erőszakos cselekményeket, azokat manapság a fiatal muzulmánok követik el. Természetesen a muzulmán közösségnek csak egy nagyon szűk kisebbsége, és azoknak is a muzulmánok a legfőbb áldozatai" - fogalmazott a zsidó vezető az Europe 1 kereskedelmi rádióban.

A vacsorán Cukierman sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a muzulmánok vezetője nem jött el. "Zsidók és muzulmánok egy csónakban evezünk, remélem, hogy hamarosan újra felvesszük a kapcsolatot" - mondta a CRIF elnöke.

A vacsorán egyébként valamennyi francia politikai párt vezetője részt vett Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökén kívül, aki nem kapott meghívást, mivel mindeddig nem határolódott el apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen antiszemita kijelentéseitől.

A belügyminisztérium adatai szerint tavaly duplájára emelkedett az antiszemita cselekmények száma az előző évhez képest, a fizikai erőszak pedig 130 százalékkal nőtt. A január eleji párizsi terrortámadások óta a zsidó iskolákat és intézményeket a hadsereg védi Franciaországban.

Forrás: MTI