A krími tatárok volt vezetője szerint Oroszország "teljesen militarizálja" az általa megszállt Krímet, több mint negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és atomtöltetek hordozására képes rakétákat telepít a félszigetre.


Musztafa Dzsemiljev, a tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a volt vezetője, aki tagja az ukrán parlamentnek, szerda este az 5 Kanal kijevi televíziónak nyilatkozva beszélt erről - interjújából idézett az UNIAN ukrán hírügynökség.

"Legkevesebb 40 ezer katona van ott (a Krímben). Ennyien összpontosulnak a határon. Egyedül Dzsankojban mintegy 60 harci repülőgép van, amely kész felénk (Ukrajna irányában) repülni" - mondta Dzsemiljev.

A Jalta melletti Kiziltasban szerinte atomsilót építenek, mint "a szovjet időkben".

"Betont szállítanak, atomfegyverek befogadására teszik alkalmassá. Azt mondták nekünk, hogy már szállítanak oda atomtöltetek hordozására alkalmas rakétákat" - mondta Dzsemiljev.

Az UNIAN felhívja a figyelmet arra, hogy Refat Csubarov, a medzslisz jelenlegi elnöke is úgy nyilatkozott korábban, hogy Oroszország előretolt hadállást akar kiépíteni a félszigeten.

Oroszország egy évvel ezelőtt annektálta az Ukrajnához tartozó félszigetet.

http://www.unian.ua/politics/1048736-na-kordoni-z-ukrajinoyu-u-krimu-40-tisyach-rosiyskih-viyskovih-djemilev.html

Forrás: MTI