Több ezren fogadták szerda este ünnepélyesen Munkácson, Ungváron és más kárpátaljai városokban a kelet-ukrajnai harcokban kitűnt, a szakadárok által bekerített Debalcevéből kitört 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár mintegy félezer szabadságolt katonáját.


Kárpátalján hónapok óta élénken foglalkoztatja a közvéleményt a közel egy éve Kelet-Ukrajnában harcoló, jelentős részben kárpátaljai katonákból álló 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár helyzete. A legsúlyosabb harcokban bevetett kárpátaljai katonák hozzátartozói az utóbbi hetekben több, országos visszhangot kiváltó tiltakozó akciót szerveztek annak érdekében, hogy a hadvezetés lássa el megfelelő fegyverzettel és munícióval a 128-as dandár hősiesen harcoló alakulatait, és biztosítsa a közel egy éve frontszolgálatot ellátó legénységi állomány leváltását. Az útlezárásokkal és tüntetésekkel tiltakozó hozzátartozóknak – az ukrán parlament kárpátaljai képviselőinek közbenjárásával – sikerült elérniük, hogy a hadvezetés 18 nap szabadságot biztosítson a munkácsi dandár hónapok óta harctéri szolgálatot teljesítő katonáinak.

Szerhij Saptala ezredes, a 128-as dandár parancsnoka, akit Petro Porosenko ukrán elnök a napokban Ukrajna hőse címmel tüntetett ki a debalcevei bekerítésből való kitörés levezényléséért, az egységnek a munkácsi Zrínyi Ilona utcában található laktanyájába szerda este történt megérkezése után mondott beszédében közölte: a kivonulás során a dandár hét katonája vesztette életét, és 30 megsebesült (a 128-as dandárnak vannak más nyugat-ukrajnai megyékből toborzott alakulatai is). A parancsnok azt is közölte, hogy a szabadságolt katonákat orvosi-pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá, és akit nem találnak alkalmasnak a szolgálatra, azt leszerelik.

A munkácsi 128-as dandárban magyar nemzetiségű szerződéses és mozgósított katonák is szolgálnak. Számukról nincs pontos adat, ugyanakkor ismeretes, hogy a kelet-ukrajnai harcok legelső kárpátaljai áldozata az egységben hivatásos katonaként szolgáló 19 éves beregszászi Popovics Roland volt. Néhány héttel később vesztette életét a magyar kötődésű, ugyancsak beregszászi szerződéses katona, Timoscsuk Mihály, majd néhány hete a nagyszőlősi Kovács Béla. A debalcevei katlanból való kivonuláskor halt meg a 128-as dandárba Beregszászról tavaly ősszel behívott 45 éves Tóth Sándor tartalékos őrmester.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere szerdán háromnapos gyászt rendelt el a városban az elesett katona emlékére.
Kárpátaljáról eddig több mint hatvan – köztük négy magyar – katonaáldozata van a Kelet-Ukrajnában folyó harcoknak.

Forrás: MTI