"A minszki megállapodás szigorú végrehajtására" szólítottak fel kedden Párizsban a "normandiai négyek", azaz Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei a kelet-ukrajnai törékeny tűzszünet megmentése érdekében.


"A minszki megállapodás valamennyi intézkedésének szigorú végrehajtására szólítunk fel, elsőként a teljes tűzszünetet és a nehézfegyverzet teljes visszavonását illetően" - jelezték a tárcavezetők közös közleményükben, amelyet Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője olvasott fel a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján.

A négy miniszter a zárónyilatkozat szerint kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának és mandátumának kiszélesítését, létszámának, felszereltségének és finanszírozásának megerősítésével. 

"Minden féltől azt kérjük, hogy biztosítsa az EBESZ megfigyelőinek a teljes bejutást minden övezetbe, valamint a teljes körű együttműködést az EBESZ-szel annak érdekében, hogy a szervezet elláthassa feladatát, mégpedig a nehézfegyverzet kivonásának ellenőrzése terén" - olvasható a dokumentumban, amely "a humanitárius segélyek korlátozásmentes bejuttatását is kéri minden övezetbe". 

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a párizsi találkozón nem született "politikai egyetértés" az oroszbarát szakadárok debalcevei fellépésének és a tűzszünet megsértésének az elítéléséről.

Ukrán diplomáciai források a francia hírügynökségnek azt mondták, "az oroszok nem akarták a párizsi találkozót. De nekünk fontos volt a (Nyugat) politikai nyomásának fenntartása" Moszkvával szemben.

A normandiai négyek - Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország - vezetőinek részvételével február 12-én a fehérorosz fővárosban megkötött megállapodást, majd a helyi idő szerint két nappal később életbe lépett tűzszünetet követően az oroszbarát szakadárok elfoglalták a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Debalceve városát, ahonnan kivonultak az ukrán erők. Emellett a szeparatisták Mariupol kikötővárosa közelébe vezényelték át csapataik jelentős részét. A nyugati országok vezetői elítélték Debalceve elfoglalását, Washington pedig jelezte, hogy újabb szankciókat fontolgat Moszkvával szemben.

Forrás: MTI