Alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette a katalán népszavazásról szóló törvényt a spanyol alkotmánybíróság szerdán Madridban, hónapokkal azután, hogy november 9-én, érvényes jogi felhatalmazás hiányában "alternatív konzultáción" kérdezték meg az emberek véleményét a függetlenné válásról Katalóniában.


Az eredeti népszavazást megalapozó törvényt a spanyol kormány támadta meg az alkotmánybíróságon még ősszel, s mivel a keresetet megalapozottnak találták, a döntésig felfüggesztették a jogszabályt. A központi kormány arra hivatkozott, hogy az autonóm közösségnek nincs joga országos kérdésben referendumot tartani, az sérti a spanyol nemzeti önrendelkezést és Spanyolország megbonthatatlan egységét.

A tavaly november 9-i "alternatív népszavazáson" az 5,4 millió választásra jogosult közül 2,3 millió adta le szavazatát, közülük 1,8 millióan voksoltak a Spanyolországtól való elszakadásra. Az eredményt a katalán kormány sikernek, a spanyol kormány kudarcnak ítélte.

Artur Mas katalán elnök az alkotmánybíróság döntését úgy kommentálta, hogy nem maradt más út számukra, mint előre hozott választások megtartása az autonóm közösségben. Erről egyébként már januárban döntöttek, és szeptember 27-én rendezik meg.

A katalán vezetés szerint a voksolás fő témája a függetlenség kérdésköre lesz, s ha az elszakadást támogató pártok (a kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt) győznek, akkor az új kormány ismét nekikezdhet e törekvés megvalósításának.

Forrás: MTI