Csak DNS-minta igazolhatja, ha nem János Károly volt spanyol király az apja a belga Igrid Sartiaunak, ám a volt uralkodó ügyvédei mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék, és igyekeznek inkább megkérdőjelezni a bizonyítékul szolgáló iratok hitelességét - idézte az El Mundo című napilap keddi számában az apasági keresetet indító nő ügyvédjét.


Jaume Pararols szerint a pert megalapozó elsődleges bizonyíték az a nyilatkozat, amelyet Ingrid Sartiau édesanyja, Liliane Sartiau tett 2012-ben egy belga közjegyző előtt. Ebben részletesen beszámolt arról, hogy 1965 decemberében a Costa del Solon egy diszkóban megismerkedett egy 31 éves, kék szemű férfival, és három éjszakát töltöttek együtt egy luxushotelben. Állítása szerint utolsó nap a hotel portásától tudta meg, hogy ő János Károly spanyol herceg.

A ma már 77 éves exuralkodó ügyvédjei úgy vélik, nem hiteles a dokumentum, ugyanis nem szerepel benne sem a pontos hely és idő, sem a diszkó, sem a szálloda neve, János Károly 1965-ben nem 31 éves volt, nem volt Spanyolország hercege, s nem kék a szeme. Szerintük több ellentmondás is van az ügyben, például hogy az anya nyilatkozatában 1965 szerepel a megismerkedés dátumaként, míg a lány a sajtóban korábban úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint 1956-ban Belgiumban találkoztak.

Jaume Pararols szerint erre az a magyarázat, hogy a volt király és Liliane Sartiau először valóban Belgiumban találkozott egy előkelő családnál, ahol az akkor még kamaszlány nevelőnő volt, majd évek múlva Spanyolországban ismét találkoztak, és viszonyt kezdtek, de nem ismerték fel egymást - érvelt az ügyvéd. Mint mondta, ezek a részletek mit sem vonnak le Liliane Sartiau nyilatkozatának értékéből, habár szerinte János Károly védői épp a lényegről akarják elterelni a figyelmet, ezért kifogásait írásban eljuttatta a bíróságnak.

Nem a 46 éves Ingrid Jeanne Sartiau az egyetlen, aki azt állítja, hogy a tavaly leköszönt uralkodó az édesapja, de az 56 éves spanyol Alberto Solá Jiménez keresetét a bíróság bizonyíték hiányában elutasította.

Forrás: MTI