Az Európai Unió felszólítja Oroszországot, hogy emberiességi megfontolásból sürgősen engedje szabadon a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt és Moszkvában gyilkossággal vádolt ukrán pilótát, Nagyija Szavcsenkót - derül ki az Európai Unió külügyi főképviselőjének szóvivője által csütörtökön kiadott közleményből.


Az uniós külügyi szolgálat arra reagált, hogy a moszkvai bíróság elutasította Szavcsenko fellebbezését előzetes letartóztatása ellen. Brüsszel úgy véli, hogy miután az ukrán pilóta két és fél hónapja éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy szerinte törvénytelenül elrabolták és Oroszországba hurcolták, a bíróság döntése súlyos következményekkel járhat.

"Oroszországot felelősség terheli (Szavcsenko) nagyon törékeny egészségi állapotáért" - nyomatékosítja az uniós külügyi szolgálat.

A kommüniké arra is rámutat, hogy Moszkva a február 12-én megkötött minszki megállapodások megvalósítása érdekében elfogadott intézkedések részeként szabadon engedhetné Nagyija Szavcsenkót, miután minden fél arra vállalt kötelezettséget, hogy az ukrán válsággal összefüggésben fogvatartottakat és túszul ejtetteket elengedik.

Ezzel párhuzamosan Elmar Brok, az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának elnöke, valamint Andrej Plenkovic, az EP állandó ukrajnai delegációjának vezetője is nyilatkozatot tett közzé, amelyben Szavcsenko azonnali szabadon bocsátását követelik.

"Fogva tartása minden jogi alapot nélkülöz, bebörtönzését csakis politikai okok magyarázhatják" - hangsúlyozta a két politikus, akik a bíróság döntését szörnyűnek nevezik.

Forrás: MTI