Több megszorítás mellett 15 százalékkal csökkentenék azoknak a nyugdíját Ukrajnában, akik a nyugdíjba vonulásuk után is dolgoznak - írta az UNIAN ukrán hírügynökség kedden.


Az ukrajnai nyugdíjreform keretében - amelynek alapjairól már megállapodtak az IMF nemzetközi valutaalap legfontosabb hitelező országaival - az ukrán kormány hétfő este javaslatot tett az ukrán parlamentnek a nyugdíj mellett dolgozók juttatásainak csökkentésére, a nők nyugdíjkorhatárának fokozatos, öt évvel való meghosszabbítására, valamint azon személyek nyugdíjjárulékának növelésére, akik kedvezményes nyugdíjra jogosultak. 

A törvényjavaslat célja a közpénzek hatékony felhasználása és a nyugdíjbiztosítási alap stabilizálása - áll a kormány internetes közleményében. 

A reformjavaslat alapján a nyugdíjakat az emberek átlagkeresetének megfelelően számolnák ki, azzal a kikötéssel, hogy befizették a nyugdíjjárulékot 2012 és 2014 között. A nyugdíj mellett dolgozóknak nagyjából eddigi juttatásaik 85 százalékát adnák meg, amely nem lehet kevesebb a rokkantnyugdíjnál. 

Továbbá a kormányban, a törvényhozásban és az igazságszolgáltatásban dolgozóktól megvonnák a kedvezményes nyugdíjat. 

Korábban a kormány azt javasolta, hogy az ország költségvetésében eszközöljenek változtatásokat, miszerint a nyugdíjalaptól vonjanak el 3,9 milliárd hrivnyát (1 hrivnya = 8,3 forint), valamint 23,2 milliárd hrivnyával csökkentsék a nyugdíj prémiumokra, és további 3,89 milliárd hrivnyával a nyugdíj deficitre szánt pénzeket.
http://economics.unian.net/soc/1047738-v-ukraine-hotyat-sokratit-pensii-rabotayuschim-pensioneram.html
http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247970477&cat_id=244276429

Forrás: MTI