Tíz százalékkal csökkentik az orosz államfői hivatal dolgozóinak fizetését - közölte pénteken Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.


Az intézkedést Vlagyimir Putyin államfő jelentette be az orosz nemzetbiztonsági tanács operatív ülésén, amelyen mások mellett a kormányfő és több minisztere, valamint a titkosszolgálatok vezetői is részt vettek.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy az orosz államfő már tavaly decemberben aláírta az állami tisztviselői törvény módosítását, amely egy évre befagyasztja a fizetéseket az elnöki hivatalban, a miniszterelnöki hivatalban, a számvevőszéknél, az orosz külügyminisztériumban.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly január és szeptember között az elnöki hivatal alkalmazottainak átlagfizetése 216 ezer rubelt tett ki. Ez az összeg tavalyi árfolyamon közel 1,4 millió forintot ért, jelenleg pedig a rubel értékcsökkenése miatt mintegy 950 ezer forintnak felel meg.

Szergej Nariskin, a törvényhozás alsóházának (duma) az elnöke kedden közölte, arra kérte a képviselőcsoportokat, hogy vitassák meg a honatyák fizetésének a csökkentését. Hozzátette, hogy az ügyben Putyinnak van joga dönteni, és elnöki rendelet határozza meg a képviselői juttatásokat.

A duma elnökének a javaslatát mind a négy orosz parlamenti frakció támogatta, Valentyina Matvijenko, a törvényhozás felsőházának (Szövetségi Tanács) elnöke ugyancsak azt javasolta, hogy a szenátorok fizetését az államfői adminisztrációban és a miniszterelnöki hivatalban dolgozókéhoz hasonlóan 10 százalékkal csökkentsék.

Az elnöki rendelet szerint tavaly szeptember 1-jétől 81 500 rubelt tesz ki az orosz parlamenti képviselők illetménye. A kiegészítő juttatásokkal, prémiumokkal együtt azonban a törvényhozás tagjainak az adózott jövedelme körülbelül 340 ezer rubel (mintegy 1,5 millió forint) - írta kedden a BBC orosz nyelvű hírportálja.

A Kreml szóvivője és honlapja nem fűzött magyarázatot az intézkedéshez. Matvijenko a BBC szerint azt mondta, hogy nem népszerűséghajhászó intézkedéstől van szó, hanem "ezt követeli meg az idő". Nyilvánvalóan a nyugati szankció által kiváltott rubelgyengülésre és gazdasági-pénzügyi nehézségekre utalva hozzátette: "Mindannyiunknak meg kell szorítanunk a nadrágszíjat ebben a nehéz gazdasági helyzetben, így a szenátorok sem lehetnek kivételek ez alól".

Forrás: MTI