Transzparensekkel és zászlókkal, a spanyol oktatási miniszter lemondását követelve vonultak az utcára egyetemista és középiskolás diákok ezrei Spanyolország negyven városában csütörtökön.


A diákok a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakoztak, amely a jelenlegi négy év alapképzésből és egy év mesterképzésből álló rendszert változtatná meg úgy, hogy az alapképzést három évre csökkenti és a mesterképzést két évre növeli.

Ana García, az országos diáksztrájkot és tüntetést meghirdető diákszakszervezet szóvivője elmondta: a mesterképzés évente körülbelül kétszer annyiba kerül, mint az alapképzés, vagyis az arányok megváltoztatásával drágul a diploma, miközben ahhoz, hogy a diplomások a munkaerőpiacon sikeresek legyenek, szükség van az ötéves képzésre. Ezért követelik a jogszabály visszavonását.

Az oktatási minisztérium ugyanakkor korábban azzal indokolta a változtatást, hogy ez az Európában elterjedt gyakorlat, és így a diákok már három év után diplomát kaphatnak, ráadásul olcsóbban, mivel egy évvel kevesebb ideig kell tandíjat fizetniük. 

A diákok ugyanakkor attól tartanak, hogy az átalakítás kaput nyit a felsőoktatás privatizációjának, és növeli a társadalmi szakadékot a felsőoktatáshoz való hozzáférés terén azzal, hogy a szegényebb tanulók hátrányba kerülnek.

Félelmeiket óriási transzparenseken is megfogalmazták. A Madrid főterének számító Puerta del Solon több százan gyűltek össze, de a békés demonstrációt maszkos fiatalok csoportja zavarta meg. Lökdösődtek, jelzőfáklyát gyújtottak, végül a rendőrségnek kellett közbeavatkozni. 

A legtöbb városban nem volt rendbontás, sok egyetem teljesen kiürült ezen a napon, de például a katalán Geronában a tüntető fiatalok gyakorlatilag elbarikádozták az egyetem bejáratát. 

A diákszakszervezet szerint 90-95 százalékos volt az országos részvétel, beleszámítva, hogy szerdán már megkezdődtek a sztrájkok, ami körülbelül 40 ezer diákot jelent; ezzel szemben a spanyol sajtó résztvevők ezreit említette. 

A megmozdulások végén a madridi állami egyetemek platformja bejelentette: március 10. és 12. között egyetemi "népszavazást" tartanak az átalakításról. A szakszervezet pedig újabb tiltakozóakciót hirdetett március 24-re.

Forrás: MTI