Egy éjszaka alatt két őrizetes halt meg ugyanazon a kairói rendőrőrsön. Az egyiptomi belügyminisztérium szerint egyikük halálát vérkeringésének összeomlása okozta, bővebb információval a tárca nem szolgált - adta hírül csütörtökön a Daily News Egypt című kormánykritikus napilap.


A kedd éjjeli halálesetek további támadási felületet nyújtanak azoknak, akik túlzott erőszak alkalmazásával vádolják az egyiptomi rendvédelmi erők tagjait, és azok felelőségre vonhatóságát hiányolják. Hivatalos törvényszéki orvosi adatok szerint 2014 januárja óta országszerte 52 ember halt meg fogságban.

Az említett rendőrőrs a jelenlegi hatalom elleni leggyakoribb tüntetéseknek helyt adó kairói szegénynegyedben, el-Mattaréjában található. A Daily New Egypt az egyik elhunyt unokatestvérére hivatkozva azt írja, hogy a 44 éves Emád Ahmed el-Attárt halálra kínozták a rendőrök.

Attárt eszerint a 2011-es forradalom kitörésének negyedik évfordulóját kísérő tüntetések egyikén, január 26-án vették őrizetbe. "Volt, hogy a családtagok csak kenőpénz árán tudtak ételt és gyógyszereket bejuttatni hozzá. A halálát megelőző tizenöt napon szörnyen bántak vele" - mondta hozzátartozója, aki azt is elmondta, hogy a hullaház előtt láthatta rokona holttestét, amely "tele volt véraláfutásokkal, ütlegelés és kínzások nyomaival".

A második halott Karím Hamdín ügyvéd volt, akit nagynénje szerint a múlt vasárnap lakásában tartóztattak le azzal a váddal, hogy a betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel szimpatizáló demonstráción vett részt. Hozzátartozója szerint Hamdínt kihallgatása során megverték a rendőrök, egy másik rokon pedig azt állította, hogy alá akartak velük íratni egy előzetes orvosi jelentést, amely szerint nem kínzás okozta az ügyvéd halálát, hanem saját kezével vetett véget életének.

Az észak-kairói ügyvédi szakszervezet egyhetes gyászt jelentett be, és csütörtökön tiltakozó akciót tartott egy bírósági épület előtt. A résztvevők egyebek mellett azt kiáltozták: "a belügyminisztérium gengszterekből áll!". A szakszervezet keresetet nyújtott be a főügyészségen, amelyben azzal vádolják a rendőrőrs dolgozóit, hogy halálra kínozták Hamdínt.

Az ügyészség utasítására csütörtök délután őrizetbe vették az egyiptomi állambiztonság két tisztjét, miután az első kihallgatások során rájuk terelődött a gyanú. Az említett belbiztonsági szerv feladatkörébe tartozik egyebek mellett a terrorelhárítás, és ritkaság számba megy, hogy tagjai ellen eljárást indítanak.

Néhány napja az al-Dzsazíra pánarab hírtévé megjelentetett egy hanganyagot, amelyen állítólag az egyiptomi belügyminiszter, Mohamed Ibráhím hangja hallható, amint határozott fellépésre bíztatja a rendőröket a tüntetések megakadályozása érdekében, és arra utasítja őket, hogy ne hezitáljanak bevetni mindent, amit a törvény megenged: "legyen az vízágyú vagy gépfegyver".

Forrás: MTI