A Mubarak-éra további két magas rangú tisztségviselőjét mentették fel korrupciós vádak alól kedden; Ahmed Nazíf volt miniszterelnököt és Habíb el-Ádli volt belügyminisztert azután nyilvánította ártatlannak egy kairói bíróság, hogy elő fokon előbbit egy év felfüggesztett, utóbbit öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték 2013-ban.


A kedden elejtett vádak szerint a politikusok úgy kötöttek szerződést egy német céggel egyiptomi rendszámtáblák gyártásáról, hogy a bő tízmillió eurós (több mint 3 milliárd forint) beruházást korábban nem tendereztették meg, ami sértette a vonatkozó egyiptomi előírásokat. 

Ádli a felmentés ellenére őrizetben marad, mivel ellene további eljárások is folynak. Novemberben hat munkatársával és Hoszni Mubarak exállamfővel együtt ártatlannak nyilvánították egy másik perben, amelyben a 2011. január 25-én kirobbant felkelés idején elesett több száz tüntető halálával kapcsolatos felelőségüket vizsgálták.

Az utóbbi időkben egy sor politikus és üzletember ellen ejtették el a vádakat Egyiptomban olyan ügyekben, amelyek a forradalom előtti időkre nyúlnak vissza. Két napja egy kairói büntetőtörvényszék felmentette Számeh Fahmi volt olajipari minisztert, akit 2012-ben első fokon 15 év szabadságvesztésre ítéltek egyebek mellett azért, mert a vád szerint túl olcsón adott el gázt Izraelnek.

Forrás: MTI