Beomlott a gázai-egyiptomi határt átszelő csempészalagutak egyike pénteken, maga alá temetve a járatot vizsgáló egyiptomi katonákat. Egy tiszt életét vesztette, egy másik megsérült - adta hírül pénteken az Aszvát Maszríja hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva.


A jelentés szerint az alagút bejáratát pénteken fedezték fel Rafah határváros egyiptomi oldalán, és a baleset röviddel azután történt, hogy a katonák bementek vizsgálódni. 

Egyiptom tavaly október óta biztonsági övezet kialakításán dolgozik a Gázai övezettel közös, 13,5 kilométer hosszú határa mentén. Ehhez fél kilométer széles sávban 1100 családot kilakoltattak, és mintegy 800 otthont romboltak le. A sávot további 500 méterrel kiszélesítik, ezen már dolgoznak. 

A biztonsági intézkedés elsődleges célja a határt átszelő számtalan földalatti járat megsemmisítése, annak érdekében, hogy véget vessenek az illegális fegyverszállítmányok és egyéb csempészáruk, illetve a régióban tevékeny fegyveresek átszivárgásának.

A biztonsági zóna kialakítása során a hadsereg eddig körülbelül 70 alagutat semmisített meg. Hírügynökségi jelentések szerint egyes járatok hossza elérte a két kilométert.

Forrás: MTI