Szabadon engedték csütörtökön Párizsban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió három munkatársát, akiket előző nap azért vettek őrizetbe, mert a Bois de Boulogne parkban délután egy drónt reptettek - közölte a francia rendőrség.


"Egyikük irányította a drónt, a másik filmezte, a harmadik meg nézte" - mondta a Le Monde című napilapnak egy rendőrségi forrás. Csak az ellen a 34 éves újságíró ellen indult eljárás, aki a pilóta nélküli repülőgépet irányította. Neki jövő héten meg kell jelennie a bíróság előtt, miután beismerte bűnösségét. Párizs területén ugyanis tilos előzetes engedély nélkül drónt reptetni. A vele együtt őrizetbe vett 52 és 68 éves kollégája ellen semmilyen eljárás nem indult.

A drónt elkobozták a hatóságok. Az újságírók a rendőrségen azt mondták, hogy a drónok működtetéséről készítettek riportot.

A "pilóta" az al-Dzsazíra párizsi irodájának a munkatársa, a drónt a csatorna londoni kirendeltségétől kapta novemberben. A két másik szabadúszó újságírót a riport elkészítéséhez szerződtette: miközben ő irányította a repülőgépet, az egyik külsős kolléga tartotta a kamerát, a harmadiknak pedig kommentálnia kellett volna a riportot. 

Az előállításokra azt követően került sor, hogy két egymás utáni éjszaka drónokat észleltek Párizs felett: keddre és szerdára virradóra öt alkalommal láttak pilóta nélküli repülőgépet a város különböző pontjain, egyebek közt a Concorde téren, az Egyesült Államok nagykövetségének épülete közelében, valamint az Eiffel-torony és az Invalidusok dómja felett. 

Az ügyészség tiltott helyen való repülés gyanújával indított vizsgálatot, a nyomozást a légiközlekedési csendőrség végzi, de egyelőre nem sikerült azonosítaniuk a gépek irányítóit. A hatóságok szerint nincs semmilyen összefüggés az újságírók őrizetbe vétele és az előző, éjszakai drónészlelések között.

Nem egész egy hónappal ezelőtt, január 20-án a francia elnöki hivatalnak otthont adó Élysée-palota fölött repült át egy drón, októberben pedig mintegy húsznak a repülését észlelték az ország nukleáris létesítményei környékén, de az elkövetőket akkor sem sikerült azonosítani.

A Le Figaro című napilap úgy értesült, hogy október óta 56 drónészlelésről érkezett bejelentés a francia hatóságokhoz, de egyelőre egynek sem azonosították az irányítóját. A lap szerint egyszerű "divatról" van szó. A szakértők szerint nem valószínű, hogy terroristák állnak a drónreptetések mögött, mivel ezek a szerkezetek nem képesek robbanóanyagot vagy más tárgyat szállítani. 

A rendőrség ennek ellenére nem zár ki semmilyen feltételezést, mindenekelőtt a provokációt illetően. Leginkább azt tartják valószínűnek, hogy valaki vagy valakik egyszerűen szórakoznak azon, ahogy a rendőri erők, a titkosszolgálatok és a média reagál a fél éve tartó rejtélyes repülésekre. "A legtöbb esetben turistákról vagy gyerekekről van szó, s időnként repülőgép-modellezőkről, akik ismerik a szabályozást" - mondta a Le Monde-nak egy rendőrségi forrás.

Forrás: MTI