Életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek szerdán 230 politikai aktivistát Egyiptomban egy 2011 végén történt véres kimenetelű tiltakozó akció ügyében indított perben.


A dél-kairói büntető törvényszék további 39 fiatalkorú vádlottat tíz év börtönbüntetéssel sújtott. A tárgyalást vezető bíró, Mohamed Nági Seháta ezenfelül 17 millió egyiptomi font (600 millió forint) pénzbírsággal büntette az elítélteket. Ez utóbbit Seháta a négy napig tartó demonstráció alatt a kabinet székházában, illetve egy értékes kéziratoknak otthont adó könyvtárban keletkezett károkkal indokolta.

Az első fokon hozott ítélet ellen várhatóan fellebbezni fognak.

Az életfogytiglanra ítéltek között van Ahmed Dúma neves aktivista is, aki társaival együtt jelentős szerepet játszott a Hoszni Mubarak elnök három évtizedes hatalmának véget vető, 2011 elején kirobbant felkelésben. A 26 éves Dúma az azóta hatalomra került összes kormány alatt rács mögé került.

Az elítéltek 2011 decemberében a kabinet székház elé szerveztek tiltakozó akciót az ellen, hogy a forradalom után az országot kormányzó legfelsőbb katonai tanács Mubarak egyik volt miniszterelnökét, Kamál el-Ganzúrit helyezte a kormányfői posztra. A biztonsági erők megkísérelték feloszlatni a tömeget, ami egy négy napig tartó erőszakhullámot vont maga után, amelyben legkevesebb negyvenen vesztették életüket.

Az egyiptomi forradalom egyik jelképes figurájának számító Dúmát két másik ügyben már három-három évre elítélték. Az egyik eljárást engedély nélküli tüntetés miatt indították ellene, a másik büntetést a szerdán zárult pert vezető Mohamed Nági Seháta szabta ki rá a bírósággal szembeni tiszteletlen magatartás miatt. 

Dúma szerdán önmagát védte, mert ügyvédjei egy korábbi ülés alatt kivonultak a tárgyalóteremből, miután vita robbant ki köztük és Seháta között. A bíró később ugyancsak tiszteletlen magatartásra hivatkozva az ügyvédi testület hat tagjából öt ellen ügyészségi eljárást rendelt el.

Szemtanúk beszámolója szerint Dúma a tárgyalások egyikén felszólalva kétségbe vonta a bírói testület igazságos mivoltát, mire Seháta csak annyit felelt: vigyázzon magára!

Nem ez az első alkalom, hogy Seháta bíróval foglalkozik a világsajtó. Két napja 183 iszlamistát ítélt halálra, akik ellen az volt a vád, hogy tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és megöltek legkevesebb 11 rendőrt. Ugyancsak Seháta nevéhez fűződik a nagy port kevert al-Dzsazíra-per, amelyben a pánarab hírcsatorna három munkatársát tavaly első fokon héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte, mert állítólag a terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériséget támogatták.

Forrás: MTI