Az ENSZ békefenntartói lennének a legalkalmasabbak a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás tiszteletben tartásának ellenőrzésére - vélekedett Rebecca Harms, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának társelnöke kedden Brüsszelben, a térségben tett egyhetes látogatásának tapasztalatait összegző sajtóbeszélgetésen.


Elismerte, hogy Oroszország - amelynek vétójoga van a világszervezet Biztonsági Tanácsában - egyáltalán nem nyitott arra, hogy az ENSZ feladatává tegye a kelet-ukrajnai békefenntartást. Szerinte ennek ellenére fel kell vetni a gondolatot, és fenn kell tartani, mert az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziója sem létszámában, sem felszereltségében, sem felhatalmazását illetően nem alkalmas a feladat ellátására. Hozzátette, hogy az általa meglátogatott kelet-ukrajnai településeken élők nem is bíznak meg az EBESZ-megfigyelőkben.

Rebecca Harms elmondta, hogy az ukrán hatóságok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek lakosainak körében növekvő csalódottság érzékelhető az Európai Unió, illetve az uniós országok iránt, mert az emberek azt érzékelik, hogy nincs megnyugtató fegyvernyugvás, az EU viszont folyamatosan azt állítja, hogy a tűzszünetet nagyrészt betartják. Az EP-képviselő benyomása szerint az emberek aggódnak, hogy miután a második minszki megállapodás lényegében jóváhagyta az orosz szeparatisták időközbeni térnyerését, majd Debalceve elfoglalásával a megállapodás után is tovább nyomultak előre a szakadárok, bármikor további támadások következhetnek akár Mariupol, akár más települések ellen.

Az uniónak - mondta a zöldpárti politikus - minden erőfeszítést meg kell tennie a megállapodás betartatása érdekében. Ugyanakkor - tette hozzá - határozott lépéseket kell tenni Ukrajna megsegítése, illetve azzal párhuzamosan a korrupció visszaszorítása, az ukrajnai belső viszonyok megreformálása érdekében, nem utolsósorban azért, hogy - mint mondta - az Ukrajnának szánt támogatás ne tűnjön el a korrupció feneketlen zsákjában.

Rebecca Harms megállapította azt is, hogy az ukrán államszervezet számos alapvető feladatot nem képes ellátni, így például a Debalcevénél megsebesült, onnan kijutott katonákat ellátó kórház és a lábadozók elhelyezésére szolgáló létesítmény is gyakorlatilag működésképtelen lenne az önkéntes adományok, illetve az önkéntes segítők tömegének közreműködése nélkül.

Forrás: MTI