A terrorizmus és a Közel-Keleten harcoló európai szélsőséges fegyveresek Európa minden országára nézve súlyos fenyegetést jelentenek - közölte Robert Wainwright, az Europol igazgatója kedden, a budapesti székhelyű Európai Rendőrakadémián (CEPOL) tett látogatása alkalmával.


Az európai rendőrségi együttműködési szervezet vezetője sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, bár nem tud konkrétan Magyarország elleni közvetlen terrorfenyegetésről, azt nem is zárhatja ki.

Wainwright dicsérte a CEPOL-t, amiért a rendőrakadémia jelentős segítséget nyújt az Europolnak, és folyamatosan fejleszti és modernizálja képességeit. Mint mondta, a CEPOL-lal és az Eurpollal szembeni elvárások az európai embereket fenyegető veszélyek sokasodása miatt soha nem voltak olyan nagyok, mint most.

Bánfi Ferenc, a CEPOL igazgatója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy két szervezet már 2010 óta együttműködik. Wainwright látogatása során eddigi eredményeik áttekintése mellett a jövőbeli közös munkáról is egyeztettek - mondta.

Robert Wainwright kiemelte, hogy a globalizáció erői nemcsak az európai gazdaságokat és az emberek életét alakították át, hanem új biztonsági fenyegetéseket is hoztak, amelyek közül Európában a terrorizmus mellett jelenleg a határokon átnyúló szervezett bűnözés és a kiberbűncselekmények a legsúlyosabbak. Előbbi kapcsán a drogcsempészet, az embercsempészet és az illegális bevándorlás jelentik a legfőbb problémákat - mondta az Europol igazgatója.

Wainwright azt is hangsúlyozta, hogy az európai uniós tagállamok vezetői az utóbbi időszakban számos lépést tettek az országok közti bűnüldözési együttműködés hatékonyabbá tétele érdekében, az Europol pedig világszínvonalú szakértőgárdájával és az állami szervek közti információáramlás támogatásával fogja segíteni ezeket az erőfeszítéseket.

Forrás: MTI