Az idei év első hónapjában több mint kétezer kínai hivatalnokot vontak felelősségre, mert szórták a közpénzt, áthágták a tisztakezűség, a mértékletesség központi szabályait. A február 19-én kezdődött holdújévi ünnepek első napjaiban is csaknem 860 új név került a szégyenfalra - számolt be a kínai média kedden.


Voltak, akik hivalkodó esküvőt tartottak, szolgálati autójukat magáncélra használták, gátlástalanul költekeztek, ajándékokat fogadtak el, vagy luxuslakomákat tartottak. A kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottságának közleménye szerint az úgynevezett nyolcpontos szabálycsomag megsértéséért az idén eddig több mint 1400-an kaptak már figyelmeztetést.

A beszámolók példaként említik egy sanghaji állami vállalat három vezetőjét, köztük a fegyelmi ügyek felügyelőjét, akik külföldi útjukat nem tervezett állomásokkal hosszabbították meg, magáncélra használták a közpénzt. A megrovásban részesített vezetőket teljes utazásuk költségeinek megtérítésére kötelezték.

A kínai legfőbb ügyészség a napokban bejelentette, hogy továbbfejleszti 2012-ben megnyitott országos online adatbázisát, amelyben megtalálhatók a korrupciós ügyekben elmarasztalt vezetők. Országosan tavaly novemberig több mint 43 millió bejelentést kaptak, a feketelistán szereplő vállalatok és emberek közül pedig egyaránt több ezren kaptak eddig valamilyen büntetést.

A korrupció elleni fegyelmi szervezetek tavaly közel 72 ezer embert vontak felelősségre. A párt illetékes bizottsága azt ígérte, hogy az ország 31 tartományi jogú térségének és 60 állami szervezetének  vonatkozó statisztikáit havi rendszerességgel fogják közölni.

Forrás: MTI