A világon elsőként egy brit nő szülné meg a saját unokáját a négy éve halott lánya lefagyasztott petesejtjei segítségével. A férjével együtt azt állítják, hogy ez volt a gyermekük végső akarata.


A házaspárnak ez az egyetlen esélye az unokára, egyetlen gyermekük ugyanis négy éve halt meg rákban. Mikor még reménykedett benne, hogy meggyógyul, a biztonság kedvéért lefagyasztatta a petesejtjeit – számolt be a brit Daily Mail .

Egyetlen brit klinika sem hajlandó azonban elvégezni a beavatkozást az asszonyon, aki ezért New Yorkban szeretné elvégeztetni a mesterséges megtermékenyítést; a procedúra 24 millió forintnak megfelelő összegbe kerül.

A mesterséges megtermékenyítésnek csekély az esélye az asszony kora miatt, de ha mégis sikerül, akkor is komoly egészségügyi veszélynek teszi ki magát és a babát is.

Az illetékes brit hatóság megtiltotta lefagyasztott petesejtek New Yorkba szállítását, mert a házaspár nem tudott benyújtani írásos bizonyítékot arra, hogy ez volt a gyermekük akarata. A szülők ezért fordultak bírósághoz.

Ha a keresetüket elutasítják, a petesejteket tíz évvel a lefagyasztásuk után megsemmisítik - írja az origo.hu.