Fancsali Ernő az AFT Autonomy for Transylvania oldal alapítója Johannishoz vitte az autonómia petíciót, hogy azt a fent említett személy értékelje és lehetőleg úgy döntsön, hogy erdélyi magyaroknak is jó legyen. 


A petíció szövegét és a közel 14 700 támogató aláírást az elnöki adminisztráció képviselőinek nyújtotta át vasárnap a Farkaslakáról származó, Kolozsváron élő egyetemista.

Az online petíció többek között Erdély önállóságának, az erdélyi népek és felekezetek jó egyetértésének történelmi hagyományaira hivatkozik, önrendelkezést és kolozsvári regionális kormányzást kér a történelmi Erdély, valamint a Bánság, Partium és Máramaros részére. Utal arra, hogy Erdély sokkal fejlettebb az ország más régióinál, a bukaresti kormányok azonban gyarmatként kezelik. 

Fancsali tavaly márciusban a Kolozs megyei prefektúrán, októberben pedig a parlamentben és a kormánynál is benyújtotta a petíciót, de választ nem kapott. Decemberben az Európai Parlament petíciós bizottsága is megkapta a kérést, ám januárban formai okokra hivatkozva elutasította.

Johannis nem az autonómiát szolgálja

Bencze Attila, aki Az Erdélyi Autonómia Oldala alapítójaként támogatta, és részt vett az aláírásgyűjtésben Fancsali Ernő ezen akcióját a köbvetkezőképpen értékelte. 


Mint a többségében románok által megválasztott, román elnök nem gondolom azt, hogy szembemenne azzal a széleskörű elutasítással, ami az Erdély autonómiájával kapcsolatos a többségi román társadalomban.

Jó sansz ez ahhoz, hogy megmutassuk magunkat a világnak, és még egy kommunikációs csatornát nyissunk arra vonatkozóan, hogy megismerjék az óhajunkat. Sőt az ilyen protokoláris megmozdulások folyamatosak kell legyenek. És örülök is annak, hogy Ernő ennek a folyamatát sikeresen életben tudja tartani. 

Viszont ismerve Johannis politikai múltját és az erdélyi magyar politikában kifejtet felforgató tevékenységét, arra a sanyarú valóságra kell jutnom, hogy Johannissal egy lépéssel sem leszünk előbbre autonómia ügyben. 

Johannis ugyanis, politikai karrierje során, folyamatosan az erdélyi magyarságot támadó román vitorlákba fújta a szelet. 

Viszont Ernő barátomnak nagyon sikeres munkát, és természetesen kitartás kívánok. És persze fel a fejjel, mert vagyunk egy páran autonómia harcosok, még-ha sokszor nem is értünk egyet.