Élelmiszerrel segíti a Kárpátalján élő nélkülözőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely pénteken elindította az 1350-es adományvonalat.


Az adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján kilátástalan helyzetbe sodródott embereket, családokat - közölte a segélyszervezet pénteken az MTI-vel.

Mint írják, Kárpátalján egyre aggasztóbb a helyzet: az ukrán nemzeti valuta elértéktelenedett és teljesen elszabadultak az árak. Az átlagos nyugdíj havi 1000 hrivnya (27 euró, azaz 9 ezer forint), a minimálbér havi 1218 hrivnya (ami 33 eurónak, mintegy 10 ezer forintnak felel meg). 

Az összegzés szerint egy nyugdíjasnak napi 1 euróból, egy minimálbéren dolgozónak alig több mint 1 euróból kellene megélnie. A kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására év végéig befagyasztotta a nyugdíjakat, fizetéseket, viszont a gáz és villany árát világpiaci árra emelik. Az alapvető élelmiszerek, a liszt, olaj, cukor a boltokból eltűnőben vannak, ezek ára naponta többször változik, az árat sok helyen már ki sem írják. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat péntektől hirdeti meg a gyűjtést a 1350-es adományvonalon a kárpátaljai nélkülöző családok megsegítésére. A folyamatosan érkező segélykérések és a Kárpátalján tevékenykedő máltai szervezetek jelzései alapján indul a segélyakció.

Forrás: MTI