Jóval kevesebbszer sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai Donyec-medencében - mondta szerdán Anatolij Sztelmah, az ukrán "terrorellenes hadművelet" (ATO) szóvivője.


Az UNIAN internetes hírportál beszámolója szerint a szóvivő kiemelte: bár "jelentősen csökkent a tűzszünetsértések száma", az oroszbarát erők tizenkilencszer lőtték az ukrán fegyveres erők állásait, és tüzérségi csapásokat is mértek egyes lakott településekre. Kedd este két alkalommal lőtték aknavetőkből a Debalcevétől nem messze fekvő Popasznát. 

Ugyanakkor Mariupol, Luhanszk és Donyeck térségében az éjszaka nem észleltek lövöldözést. 

Sztelmah adatai szerint a szakadárok az elmúlt 24 órában tizenötször ágyúból és aknavetőből nyitottak tüzet. Ezzel egy időben négyszer lőfegyverből és gránátvetőből tüzeltek, egyebek között Délkelet-Ukrajnában, Sirokine településnél. 

Korábban Ertugrul Apakan, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójának vezetője arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy terjesszék be a nehézfegyvereknek a front menti ütközőzónából történő visszavonására vonatkozó tervüket, megjelölve ezeknek a harci eszközöknek a számát és újabb elhelyezkedését. 

Az oroszbarát erők keddi állítása szerint a Minszkben megkötött újabb tűzszüneti megállapodásnak megfelelően megkezdték a nehézfegyverek visszavonását. Andrij Liszenko, a kijevi "terrorellenes" hadműveleti parancsnokság szóvivője kijelentette: csak akkor kezdik meg a nehézfegyverek kivonását, ha a szakadárok legalább két napig tiszteletben tartják a tűzszünetet.

http://www.unian.ua/war/1048240-za-dobu-boyoviki-19-raziv-obstrilyali-pozitsiji-ukrajinskih-viyskovih-shtab-ato.html

Forrás: MTI