John Kerry minapi kijelentése túlmegy a diplomáciai etika határain, az Egyesült Államok Oroszországgal kapcsolatos vádjai pedig alaptalanok és elfogadhatatlanok - mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, akit pénteken az Interfax orosz hírügynökség idézett.


Az orosz külügyi vezető az amerikai diplomácia vezetőjének arra a megállapítására reagált, miszerint Moszkva valótlanságot állít a délkelet-ukrajnai orosz katonai jelenléttel kapcsolatban.

John Kerry kedden Washingtonban, szenátusi meghallgatásán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés nincs jelen. A külügyminiszter azt mondta: "számos alkalommal az arcomba és mások arcába hazudtak" az orosz kormány képviselői azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek Kelet-Ukrajnában.

Szergej Rjabkov több orosz hírügynökségnek fejtette ki Moszkva álláspontját egyebek között az ukrán válságról, az iráni atomprogramról, a szíriai válság rendezéséről és a javuló amerikai-kubai kapcsolatokról. 

A külügyminiszter-helyettes Kerryre utalva azt mondta: szerinte az olyan embereknek, akik gyakran mást mondanak és mást tesznek, nincs erkölcsi alapjuk ilyen kifejezéseket használni. 

Az orosz külügyminisztérium eddig nem reagált az amerikai diplomácia vezetőjének nyers megfogalmazására.  

Rjabkov szerint a Barack Obama elnök által tavaly decemberben aláírt, Ukrajnát támogató amerikai törvény sokkal "fájdalmasabb" hatást fejthet ki, mint a Jackson-Vanik-féle törvénymódosítás. A magas rangú diplomata az orosz-amerikai kapcsolatokat fenyegető időzített bombának nevezte a törvényt, amely "oroszellenes hisztéria" mentén született.  

A  1974-től 2012-ig hatályban lévő Jackson-Vanik-féle törvénymódosítás megtiltotta a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását Oroszországnak. 

Az "Ukrajna szabadságának támogatásáról" szóló amerikai jogszabály Moszkva aggályai szerint nemcsak arra jogosítja fel Barack Obama elnököt, hogy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, hanem olyan nagy orosz állami vállalatokat is büntetne, mint a Gazprom és a Roszoboronexport fegyverszállító cég. Emellett a törvény kimondja, hogy Ukrajna, Grúzia és Moldova az Egyesült Államok NATO-n kívüli szövetségeseivé válnak.

Az orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkvában készülnek arra az esetre, ha az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedéseket vezetne be Oroszország ellen. Azt mondta, ha szükség lesz rá, akkor "meglehetősen fájdalmas válaszlépéseket" tesznek.   

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán, ugyancsak Washingtonban jelezte, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás összeomlása esetén az Egyesült Államok kész újabb szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

Szergej Rjabkov azt is elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a jövő hétfőn Genfben fogja megvitatni John Kerryvel az ukrajnai helyzetet, és a február 12-én kötött minszki megállapodások betartását.

Forrás: MTI