Egy távirányítású pokolgéppel robbantottak vasárnap a kelet-ukrajnai Harkiv városában, ahol Ukrajna egységéért rendeztek felvonulást a kijevi Majdan-tüntetések elleni véres karhatalmi beavatkozás évfordulóján; többen meghaltak, köztük egy rendőr is. Négy ember már őrizetben van. 


A harkivi ügyészség közölte, hogy az eddigi információk szerint ketten vesztették életüket és több mint tízen sebesültek meg a robbanás következtében. Legalább egy rendőr is életét vesztette a BBC beszámolója szerint.


Helyi beszámolók szerint a tüntetők a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, ekkor történt a detonáció. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője azt mondta, hogy egy távirányítású robbanószerkezet lépett működésbe.


A merénylet miatt az ukrán biztonsági szolgálat a belügyminisztériummal együtt terrorellenes műveletbe kezdett a kelet-ukrajnai megyeközpontban. Négy személyt már őrizetbe is vettek és lefoglaltak tőlük egy gránátvetőt is. Az eddigi információk szerint az őrizetbe vetteket az Oroszországban képezték ki.


Közben Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök és több európai uniós tagország államfőjével az élen becslések szerint több tízezren vonultak végig a belvároson a Függetlenség térig, azaz a Majdanig, ahol közös imával emlékeznek meg az európai uniót és hatalomváltást követelő, egy évvel ezelőtti tüntetések áldozatairól.

Forrás: BBC/MTI/EPA/PM