Kizárta tagjai közül egy fontos kínai tanácsadó testület Ma Csient, egyik alelnökét - a titkosszolgálatokat felügyelő minisztérium volt  helyettes vezetőjét -, mivel január közepe óta köztudott, hogy súlyos fegyelem- és törvénysértés, vagyis korrupciós vádak miatt nyomozást indítottak ellene.


A döntést a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) 25 fős elnöksége hozta meg szerdán. Ezzel egy időben olyan - eddig részleteiben nem ismertetett - intézkedéseket határoztak el, amelyek a tisztakezűség és átláthatóság úgynevezett nyolcpontos programjának végrehajtását célozza az országos bizottság közelgő éves ülésén.

Ma Csient több mint egy hónapja őrizetbe vették, s erről a kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága adott ki akkor közleményt. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülései szerint Ma csaknem egy évtizeden át a kémelhárítás felelős vezetője volt, s úgy tudják, hogy közeli családtagjai ellen ugyancsak vizsgálat folyik.

Ma szakmai sikerei között említik, hogy hivatalában sikerült lelepleznie két vezetőt is, akik közül az egyikét az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szervezett be, a másik Észak-Koreának dolgozott.

Ma Csien lebuktatása abba a folyamatba illeszkedik, amelyet Hszi Csin-ping kínai államelnök, pártfőtitkár indított 2012-es hatalomra kerülésekor, kíméletlen harcot hirdetve a korrupció ellen.

Forrás: MTI