A veszprémi választás után kialakult politikai helyzetet elemzi szerdai számában Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique. Az "Orbán Viktor elvesztette szupertöbbségét" című írás szerint a "váratlan" győzelem visszaadja a reményt a baloldalnak. Az újság budapesti tudósítója úgy véli, a meglepetés annak dacára óriási volt, hogy a Fidesz népszerűségvesztése hónapok óta érezhető.


A tudósítás szerint a Fidesz-KDNP az elmúlt csaknem öt évben teljesen szabadon kormányozhatott a kétharmados többség révén, de "a változás kicsit elkésett", mert "az autoriter Orbán Viktor által óhajtott Nemzeti Együttműködés Rendszerét megteremteni hivatott, vitatott, nagy reformokat már elfogadták", és visszacsinálásukhoz is kétharmados többségre lenne szükség. A lap tudósítója abbéli véleményének is hangot ad, hogy "mintha a Fidesz-fellegvár több helyen is léket kapott volna". Kifejti, hogy a miniszterelnök és korábbi harcostársa, Simicska Lajos "oligarcha" között kirobbant "nyílt háború" miatt több, korábban Orbánhoz lojális médium is bírálni kezdte a kormányt. A tudósítás szerint a párt ideológiai alapjait pedig G. Fodor Gábor rengette meg azzal, hogy a polgári Magyarországot puszta politikai terméknek nevezte, "aláásva ezzel a kormányfő által védelmezett hiperkonzervatív értékek összességének hitelét".

A tudósítás arra is kitér, hogy a baloldal továbbra is keresi vezéralakját, korábbi vezetői ugyanis tartósan lejáratták magukat, és abból az ideológiai stagnálásból, amely nyolcéves kormányzásukat követte, nem emelkedett ki olyan új karizmatikus személyiség, aki komoly kihívást jelenthetne a miniszterelnök számára. A beszámoló szerint míg a baloldal "a megmentőjére vár", a "szélsőjobboldali" Jobbik újabb népszerűségi csúcsot döntött, és immár stabilan az ország második legerősebb pártjává vált.

"Orbán Viktor elvesztette kétharmados többségét a magyar parlamentben" címmel számolt be honlapján a veszprémi választási eredményről a Le Monde. A francia balliberális lap szerint "kellemetlen meglepetést" jelentett a magyar miniszterelnök számára az ellenzéki győzelem a hagyományosan fideszes választókerületben. Az eredmény részletes ismertetése után a tudósító, Joelle Stolz kiemelte, hogy a Fidesz 2014-es választási győzelmei után megfordulni látszik a szél a javuló gazdasági helyzet ellenére is.

A Magyarország energetikai érdekeinek nevében történő közeledés Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán között Brüsszelt és Washingtont is aggasztja, miközben a magyarok többsége továbbra is kötődik az Európai Unióhoz. A közvélemény a lap szerint a Fidesz vezetőit érintő korrupciós vádakra is érzékenyen reagál, amelyek miatt az amerikai hatóságok megtagadták a közigazgatás hat tagjának beutazását az Egyesült Államokba - írta a Le Monde

A Die Zeit című liberális német hetilap a veszprémi választással kapcsolatban közölt írást online kiadásában. A magyarok elfordulnak Orbántól című írásában a szerző, Michal Kokot kiemelte, hogy Orbán Viktor népszerűségében "repedés" keletkezett, egyre kevesebb választó támogatja "tekintélyelvű irányvonalát és közelségét Oroszországhoz", s "egykori EU-s barátok is eltávolodnak tőle". Hozzátette, hogy a veszprémi eredmény "Orbán Viktor veresége".

Egy elemzői véleményt idézve kifejtette, hogy megnövekedett a 2006 óta egyik vereséget a másik után elszenvedő ellenzék esélye a Fidesz legyőzésére. Ugyanakkor - jegyezte meg a szerző - az ellenzéki erők esélyei "nem azért javultak, mert több magyart sikerül meggyőzniük, hanem azért, mert a Fidesz veszít népszerűségéből". Egyebek közt a kormányfő lengyelországi látogatását ismertetve kiemelte: "a Fidesz vezetőjének azzal együtt sem kell még aggódnia politikai jövője miatt, hogy Magyarországon és külföldön veszít támogatottságából", hiszen a következő parlamenti választás csak 2018-ban lesz.

Forrás: MTI