Miután az esküdtszék minősített emberölés vádjában bűnösnek nyilvánította, az illetékes texasi bíró kedden Stephenville-ben letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azt a volt tengerészgyalogost, aki agyonlőtte Chris Kyle-t, akinek életéről Clint Eastwood nagy sikerű filmet forgatott.


A 27 éves Eddie Ray Routh 2013 februárjában egy lőtéren gyilkolta meg a 38 éves Kyle-t és annak barátját, a 35 éves Chad Littlefieldet, mintegy 110 kilométerre Fort Worthtől.

Chris Kyle, aki az amerikai hadsereg minden idők leghatékonyabb mesterlövésze volt (bizonyítottan 160 ellenséget ölt meg), a 2009-es leszerelését követően önként segített veterántársainak abban, hogy leküzdjék a háború okozta mentális problémákat.

A február 11-én elkezdődött tárgyalás során Routh nem tagadta a gyilkosságot, de védelme arra épült, hogy poszttraumás stressz-rendellenességben szenved, és a gyilkosság idején "paranoid pszichotikus" rohama volt, ezért mint mentális zavarban szenvedő beteget nem lehet elítélni. Állításának alátámasztására ügyvédje azzal érvelt, hogy maga Kyle nem sokkal a halála előtt, a lőtér felé tartva azt üzente SMS-ben a kisteherautóban a mellette Littlefieldnek, hogy a velük utazó Routh bolond.

A vád ezzel szemben annak bizonyítására törekedett, hogy Routh tudatában volt annak, mit cselekszik, és tudatosan ölt.

Kyle özvegye, Taya, aki maga is tanúskodott a tárgyaláson, vasárnap részt vett az Oscar-díjkiosztó gáláján, ahol a férjéről készült film a 6 jelölés közül végül is csak egy kategóriában, a hangmérnökiben kapott elismerést. A film az elismerésig világszerte 400 millió dollárnyi bevételt hozott.

A Kyle önéletrajzából készült - a címszerepben Bradley Cooperrel forgatott - film, az Amerikai mesterlövész üzenetéről vita bontakozott ki az amerikai közéletben. A konzervatívok jó része szerint az alkotás az amerikai katona legjobb tulajdonságait domborította ki, liberális oldalon viszont nem ment ritkaszámba az a vélemény, hogy Kyle örömét lelte az általa vadembereknek tekintett irakiak gyilkolásában.

Clint Eastwood, aki köztudottan republikánus érzelmű, de az iraki háborút kifejezetten ellenezte, az afganisztáni beavatkozással kapcsolatban pedig szkeptikus volt, úgy nyilatkozott, hogy filmje apolitikus alkotás. Cooper ezzel összhangban arról beszélt, hogy szerepét "jellemtanulmányként" fogta fel.

Forrás: MTI