A brit külügyminiszter szerint Nagy-Britannia jelenleg nem számol azzal, hogy fegyvereket szállítana Ukrajnának, a kérdés azonban nyitott.


"Nagy-Britannia jelenleg nem mérlegeli a fegyverszállítást Ukrajnának" - jelentette ki Philip Hammond pénteken Prágában a cseh vendéglátójával, Lubomír Zaorálekkel tartott közös sajtótájékoztatón.

A brit diplomácia vezetője szerint azonban "nyitott kérdésről van szó". London katonai kiképzőket küld Ukrajnába, hogy segítsen az ukrán hadseregnek. "Nem gondolom, hogy helyes döntés volna most fegyvereket küldeni Ukrajnába" - szögezte le Hammond, aki Budapestről  érkezett egynapos látogatásra a cseh fővárosba. 

"A Cseh Köztársaság nem gondolja, hogy a fegyverszállítás megoldást jelentene Ukrajna problémái számára" - válaszolta ugyanarra a kérdésre a cseh külügyminiszter.

Zaorálek kifejtette: ellentétes lenne egymással, ha Prága, amely támogatja a fegyverszünetet és a harcok teljes beszüntetését, ugyanakkor fegyvereket szállítana az egyik félnek. 

"Meggyőződésünk, hogy az egyetlen megoldás, a politikai megoldás" - hangsúlyozta a cseh diplomácia irányítója.

Hammond és Zaorálek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak most a gazdasági növekedés felgyorsítására, gazdasága hatékonyságának a javítására kell összpontosítania.

Zaorálek hangsúlyozta: Csehország továbbra is szükségesnek tartja a munkaerő szabad áramlásának biztosítását az Európai Unió közös piacán. Hammond szerint a brit tartózkodás ezen a területen abból a tapasztalatból fakad, hogy a külföldi bevándorlók egy része megpróbál visszaélni a széleskörű brit szociális rendszerrel.

"Reméljük, hogy európai kollégáink értik helyzetünket" - jegyezte meg a brit külügyminiszter.

Forrás: MTI