Élesen elítélte Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtökön, hogy előző nap három francia törvényhozó találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, "egy mészárossal" Damaszkuszban.


"Szeretném a leghatározottabban elítélni ezt a kezdeményezést. Azt, hogy a törvényhozók egyszer csak találkoztak egy mészárossal. Véleményem szerint ez erkölcsi hiba" - mondta a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban.

A centrista és jobboldali politikusokból álló delegáció "magánjellegű küldetés" keretében kedden utazott Szíriába, amellyel Franciaország 2012 májusában megszakította diplomáciai kapcsolatait. A törvényhozók szerdán találkoztak Aszaddal a szíriai fővárosban. A szocialista kormánypárti többséghez tartozó Gérard Bapt is elutazott Damaszkuszba, de ő nem vett részt a találkozón.   

Arra a kérdésre, hogy a küldöttség jelezte-e előzetesen a látogatást, Valls így válaszolt: "Biztos jelezték a nemzetgyűlés elnökének, a francia hatóságoknak, de nem ez a lényeg. Nem akárkihez mentek, Bassár el-Aszaddal találkoztak, aki több tízezer ember haláláért felelős."

"Olyan gesztusról van szó, amely nem válik a javukra. Ez hiba, nekik kell levonniuk a következtéseket" - hívta fel a figyelmet Valls. "A törvényhozók a nemzeti szuverenitást képviselik, egy országot képviselnek" - tette hozzá.  

Párizs, amely a nyugati országok többségéhez hasonlóan Aszad elnök távozását követeli, a mérsékelt ellenzéknek nyújt katonai és politikai támogatást a közel-keleti országban tomboló polgárháborúban. Franciaország 2012 márciusában döntött damaszkuszi nagykövetségének bezárásáról, pár hónappal később pedig kiutasították a Párizsban akkreditált szíriai nagykövetet.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 210 ezret.

Forrás: MTI