A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli tanácsa pénteken másodfokon is felmentette Mathieu Ngudjolo Chui egykori kongói hadurat, mert nem bizonyosodott be minden kétséget kizáróan a személyes felelőssége a Bogoro kelet-kongói faluban 2003 februárban elkövetett tömegmészárlásért.


Chuit egy másik kongói milíciavezérrel, Germain Katangával együtt 2009 novemberében állították bíróság elé Hágában háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával. Az ügyész szerint mindketten parancsot adtak saját fegyvereseiknek a vérengzésre. Lőfegyverekkel és bozótvágó késsel felszerelkezett embereik - köztük gyerekek - több  mint kétszáz civilt lemészároltak, nőket erőszakoltak meg, és fosztogattak a faluban.

Mathieu Ngudjolo Chui ellen 2012 decemberében első fokon felmentő ítéletet hoztak, mert nem lehetett egyértelműen a személyéhez kötni a kétségkívül elkövetett barbár cselekményeket. A tárgyalás során megállapították, hogy a gyilkosságok elkövetőit Katanga látta el lőfegyverekkel. Katangát tavaly májusban 12 év szabadságvesztésre ítélték.

A most 44 éves Chui ügyét most másodfokon is elbírálták, ugyanarra a következtetésre jutva, mint az elsőfokú ítéletben. Az öttagú fellebbviteli tanács 3-2 arányban foglalt állást a fellebbezés elutasítása mellett. Egy Chui számára hátrányos döntés sem jelentette volna még a bűnösség kimondását, hanem csak azt, hogy újra le kell folytatni az elsőfokú bizonyítási eljárást.

Ez volt az első alkalom, hogy az ICC jogerősen felmentő ítéletet hozott valakivel szemben. A 2008-ban őrizetbe vett Mathieu Ngudjolo Chui végig saját ártatlanságát hangoztatta. Azt állította magáról, hogy nem is volt vezetője a milíciának, hanem csupán betegeket ápolt. Hollandiában időközben politikai menedékjogért folyamodott.

Forrás: MTI