Hatszáz darab háromcsillagos, tehát nem luxuskategóriájú, de lényegét tekintve minden igényt magas szinten kielégítő WC-komplexummal kívánja a régóta csalódott turistákat kiengesztelni a délnyugat-kínai Jünnan tartomány turizmusfejlesztéssel foglalkozó hivatala.


Szerdai híradások szerint az idén év elején "toalettforradalomként" meghirdetett országos tervhez kapcsolódóan a helyi kormányzat 2017-ig évente 30 millió jüant (1,3 milliárd forint) kíván folyósítani a helyi feladatok elvégzéséhez. A chinanews.com hírportál szerint Jünnan állami céltámogatásra is pályázna.

A meghirdetett kampány az új, magas minőségű illemhelyek létrehozását, illetve a régieknek egy magasabb kategória mércéje szerinti felújítását tűzte kis célul. Részleteket ugyan nem közöltek, de az illemhelyenként körülbelül 4,2 millió forintos költségvetéssel számoló hivatal feltehetően első osztályú kivitelezéssel kalkulált.

Az illetékes helyi bizottság azt hozta fel indoklásként, hogy a turistáknak évek óta vissza-visszatérő panasza a nyilvános illemhelyek állapota a turisztikai látványosságokban bővelkedő Jünnanban. Mindez egyszerre vet rossz fényt az adott - többnyire természeti turisztikai célpontokhoz köthető - helyszín üzemeltetőire és magára a tartományra - vélték a döntéshozók.

Li Csin-cao, a nemzeti turisztikai hivatal igazgatója egy januárban tartott országos konferencián jelentette be, hogy a központi kormány a következő években átfogó, a turisztikai nevezetességekhez tartozó vécék minőségjavító kampányába kezd. Akkor jelezte, ez vonatkozik a látványosságok helyszíneire, az oda vezető utakra, a közlekedési csomópontokra, az ott lévő éttermekre és egyéb létesítményekre is. Magas minőség, tisztaság és folyamatos karbantartás - hangzottak az új WC-fejlesztő kampány követelményei.

Forrás: MTI