Több mint a felére csökkent az autólopások száma Csehországban az utóbbi hat évben.


Míg 2008-ban 18 011 személygépkocsit loptak el a tízmillió lakosú országban, addig 2014-ben 8720-t - derül ki azokból a statisztikai kimutatásokból, amelyeket szerdán hoztak nyilvánosságra Prágában.

Hasonló mértékben csökkent a feltört és kirabolt gépkocsik száma is: míg 2008-ban 49 430 ilyen esetet jegyeztek fel a rendőrségi statisztikák, 2014-ban már csak 22 976-ot.

A statisztikából kiderült, hogy míg 2008-ban napi átlagban 49 személygépkocsi tűnt el Csehországban, tavaly már csak 24.

"Ez a kedvező eredmény a hatékonyabb rendőrségi munka, illetve az új személygépkocsik jobb biztonsági rendszereinek az együttes következménye" - jegyezte meg a statisztikákkal kapcsolatban Zdenek Laube, az országos rendőrfőkapitány helyettese.

Elmondta: a rendőrségnek az elmúlt években több autólopásra szakosodott csoportot is sikerült leleplezni, gyakoribbak lettek az utcák és a parkolók éjjeli ellenőrzései, egyre nagyobb számú parkolót védenek térfigyelő kamerákkal, és megtiltották az öreg gépkocsik felvásárlását ócskavasként.

A tolvajok továbbra is leginkább a hazai gyártmányú Skoda személygépkocsikat lopják, míg a japán és általában az ázsiai kocsik iránt kicsi az "érdeklődés" - közölte a cseh rendőrség.

Forrás: MTI