Németország a korábbi elutasítás ellenére mégis hajlandó támogatni a NATO-szövetséges Litvánia hadseregének korszerűsítését - írta a Der Spiegel című lap.


A Der Spiegel a szombati keltezésű, digitális formátumban péntek este megjelent számában azt írta, hogy az ukrán válság miatt aggódó és védelmi erejének modernizációjára törekvő baltikumi ország Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró tarackokat kaphat a Bundeswehrtől, a német hadseregtől.

A védelmi minisztérium illetékes államtitkára a törvényhozás alsóházának, a Bundestagnak a mindig zárt ülésen tárgyaló védelmi bizottsága előtt azt mondta, hogy a 40 kilométeres lőtávolságú ágyú kellő számban áll rendelkezésre a Bundeswehrnél, így Vilnius kedvező elbírálásra számíthat a német kormánynál, ha hivatalos kérést terjeszt elő ilyen tüzérségi eszköz vásárlására - írt a Der Spiegel.

A litván kormány a közelmúltban Boxer típusú harckocsikat kért Németországtól, de a kormány a Bundeswehr szükségleteire hivatkozva elhárította a kérést.

Az ukrajnai Krím félsziget orosz megszállása és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus miatt már számos alkalommal felmerült, hogy a három balti NATO- és európai uniós tagállam - Észtország, Lettország és Litvánia -, amelyben jelentős orosz kisebbség él, szintén orosz agresszió célpontjává válhat.

Forrás: MTI