Őrizetbe vettek három férfit az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezet támogatása miatt New Yorkban és a floridai Jacksonville-ben az amerikai hatóságok - olvasható a CNN hírtévé portálján pénteken.


Az üzbegisztáni Abror Habibovot és Abduraszul Dzsurabojevet, valamint a kazah állampolgárságú Ahror Szaidahmetovot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elfogatóparancsa alapján szerdán vették őrizetbe az IÁ támogatása és a terrorszervezethez való csatlakozás szándékának gyanújával.

A hatóságok szerint a 24 éves Szaidahmetov és a 19 éves Dzsurabojev New Yorkból Törökországba akart jutni, hogy onnan keljenek át Szíriába, ahol - és irakban - az IÁ nagy területeket tart ellenőrzése alatt. Terveik szerint az IÁ kiképzésében vettek volna részt, illetve ha az nem sikerül, akkor az Egyesült Államokban követtek volna el támadásokat a terrorszervezet nevében. 

A 24 éves férfit a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren vették őrizetbe a hatóságok, miközben egy törökországi járatra várt, 19 éves barátját pedig, aki egy későbbi géppel indult volna utána, brooklyni otthonában. Az utat szervező és finanszírozó harmincéves Habibovot Floridában állították elő. A férfinak Florida, Pennsylvania, Georgia és Virginia államban vannak konyhai eszközöket árusító és mobiltelefon-javító üzletei. 

A három férfi internetes oldalakon kommunikált egymással, ahol egyebek közt egy utasszállító repülőgép eltérítéséről, az amerikai biztonsági szervek elleni támadásokról, sőt Barack Obama amerikai elnök meggyilkolásáról esett szó. Mindhárom férfi legálisan tartózkodott az Egyesült Államok területén.

Forrás: MTI