Franciaország támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Olaszország tesz az ENSZ-ben annak érdekekében, hogy Líbiában véget érjen a káosz.


"Franciaország támogatja Olaszország erőfeszítéseit, hogy még magasabb szinten, azaz az ENSZ-ben találjunk válaszokat egy olyan helyzetre, amely a káosszal, azaz a terrorizmussal jellemezhető" - mondta kedden Francois Hollande francia államfő, miután hivatalában fogadta Matteo Renzi olasz miniszterelnököt.

"A legfontosabb, hogy politikai megállapodás szülessen a különböző felek között" - tette hozzá. Hollande jelezte, hogy többek között az emberkereskedelem ellen kellene többet tenni, s ebben a kérdésben a Líbiával szomszédos országoknak kellene megállapodásra jutniuk.

A sajtótájékoztatón Renzi "egész Európa számára elsődleges feladatnak" minősítette a líbiai helyzet rendezését. 

"Prioritás a Földközi-tenger számára, amely nem válhat temetővé, de amely a kontinensünk külvárosaként sem működhet tovább. A kontinensünk szívéről van szó, és a líbiai prioritás olyan feladat, amelyet muszáj hangsúlyozni" - mondta az olasz kormányfő.

A nemzetközileg elismert líbiai parlament hétfőn jelezte, hogy felfüggeszti részvételét a belpolitikai válság megoldásáról az ENSZ égisze alatt folyó tárgyalásokon, miután az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott szélsőségesek az elmúlt napokban több súlyos merényletet is elkövettek Líbiában, és kivégeztek 21 egyiptomi kopt keresztényt.

Az észak-afrikai arab olajtermelő országban 2011 óta dúl belviszály, amelynek fő tétje az olajbevételek kézben tartása. A rivális felek tavaly szeptemberben kezdett tárgyalásait az ENSZ szorgalmazza. Eddig már több sikertelen forduló volt Líbián belül és külföldön is. A hatalmi harcok az ország szétesésével fenyegetnek, miközben növekszik az iszlamista szélsőségesek befolyása. A fővárosban, Tripoliban ők vannak hatalmon, s emiatt a tavaly megválasztott parlament és kormány keletre, Tobrukba tette át a székhelyét. Tripoliban rivális parlament működik.

A tárgyalások következő fordulóját csütörtökön, Marokkóban tartották volna meg.

Forrás: MTI