Rendőri utasításra egy fekete maszkot viselő ember lőtte agyon a múlt hét végén Kairó belvárosában tüntető Saimáa esz-Szabbág 32 éves baloldali politikust – olvasható a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet vasárnap megjelent közleményében.A HRW a fiatal nő haláláról szóló jelentést szemtanúk vallomásai, valamint számos fénykép és videofelvétel alapján készítette – írj az MTI. "Egyiptomban az elmúlt pár évben tüntetők százait ölték meg rendőrök, de eddig soha nem álltak rendelkezésünkre ilyen típusú bizonyítékok" – mutatott rá a szervezet ENSZ-kapcsolatokért felelős vezetője, Philippe Bolopion.

Szabbág a múlt szombati tragédia idején az ellenzéki Szocialista Népszövetség párt több tucat tagjával vonult a kairói Tahrír tér felé, ahol koszorúkat akartak elhelyezni a 2011-es felkelés áldozatainak emlékére, a forradalom negyedik évfordulója alkalmából.

Philippe Bolopion egy, a HRW közleményével együtt kiadott videóban olyan felvételeket mutat be, amelyeken látszik, ahogy egy egyenruhás rendőrtiszt rámutat a békés tüntetőkre, majd lövésre utasítja a mellette álló álarcos fegyverest. A 32 éves aktivista és anya a harmadik lövést követően eszméletlenül zuhant a földre – mondja Bolopion.

A HRW jelentésében utal a haláleset után kiadott törvényszéki orvosi jelentésre, amely szerint Szabbággal egy, körülbelül nyolc méter távolságból, hátulról leadott lövés végzett. A sörétes lövedékek az arcán, nyakán, illetve hátán találták el a fiatal nőt, akivel a tüdején és szívén ejtett halálos sebek végeztek.

"A világ éberen figyel, hogy vajon ez az eset megtöri-e azt az általános érvényű szabályt, amely szavatolja a jogsértéseket elkövetők büntetlenségét, s amely a 2011-es felkelés óta csorbítja az egyiptomi igazságszolgáltatást" – idézi a HRW jelentése a szervezet közel-keleti és észak-afrikai térségért felelős vezetőjét, Sarah Leah Whitsont.

Az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított az ügyben, és Mohamed Ibráhim belügyminiszter személyes felelőséget vállalt a tettes megbüntetéséért. A rendőrséget felügyelő belügyi tárca egy magas rangú tisztségviselője ugyanakkor egy január 28-i sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a vizsgálatok egyértelmű eredményei szerint az áldozattal olyan lövedék végzett, amelyet a biztonsági erők nem használnak. Az incidensről készített videókat hamisítványoknak minősítette.

Hisám Barakát főügyész ezen kívül közölte, az első vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendőrség csak könnygázt vetett be, méghozzá azután, hogy a tüntetők a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni a helyszínt, majd kövekkel és petárdákkal támadtak a rendőrökre.

A HRW szerint ezzel szemben a szemtanújelentésekből az derül ki, hogy a biztonságiak mindenfajta előzmény és felszólítás nélkül támadtak az emberekre, alig pár perccel a demonstráció kezdete után. A jogvédő szervezet olyan esetekről is beszámolt, amelyek során az illetékes szervek megakadályozták hogy egyes szemtanúk vallomást tegyenek, sőt voltak olyanok is, akiket a kerületi ügyészség gyanúsítottként fogva tartott.

Forrás: MTI