Két újabb Szehmet-szobrot talált egy európai-egyiptomi régészcsoport III. Amenhotep (Kr.e. 1379-1340) fáraó halotti templomában az egykori Thébában.


Horig Szuruzian egyiptológus az al-Ahram egyiptomi napilap internetes kiadásának elmondta, hogy az egykori Thébában (ma Kom el-Hetan) álló halotti templom oszlopcsarnoka ma már egy üres terület, amelyet homok és por takar. A régészcsoport jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy a templom romjai között rejt-e bármit még föld.

Nem ez az első alkalom, hogy oroszlánfejű istennő szobrát tárták fel Kom el-Hetanban, a régészcsoport korábban 64 különböző nagyságú és formájú Szehmet-szoborra bukkant a térségben - tette hozzá az egyiptológus.

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi régészeti miniszter elmondta, hogy az egyik fekete szobor 174 centiméter magas, és az ókori istennőt trónon ülve ábrázolja, a másik 45 centiméter magas és az istennő arcát ábrázolja. 

Szehmet ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya, neve azt jelenti, hatalmas. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál űrnőjének is. Oroszlánfejű nőként ábrázolták feje körül napkoronggal, amelyet egy ureuszkígyó vett körül. 

http://english.ahram.org.eg/NewsContent/9/40/123833/Heritage/Ancient-Egypt/Busts-of-the-lioness-goddess-unearthed-in-Luxor.aspx

Forrás: MTI