A bukaresti képviselőház jogi bizottsága támogatta keddi ülésén a bűnvádi eljárás lefolytatását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ellen.


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöki tisztségét betöltő politikust többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A jogi bizottság 16-5 arányban, 3 tartózkodás mellett megszavazott állásfoglalása ajánlás jellegű: a képviselőház plénuma titkos szavazáson dönt majd arról, hozzájárul-e a volt miniszter elleni eljárás lefolytatásához.

Az RMDSZ képviselője úgy nyilatkozott: nincs új elem a vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyében: a DNA egy számára ismeretlen ember feljelentésére hivatkozva "megalapozatlanul" kezdeményezett most eljárást ellene, amit visszaélésnek tart.

A feljelentő azt állította: egy nagyváradi üzletember felkérésére a közvetítők egyikeként játszott szerepet abban, hogy 50 ezer euró csúszópénz eljusson Borbély Lászlóhoz, aki állítólag előnyös állami szerződéseket ígért az illető üzletembernek.

Borbély László szerint az ügyésznek kötelessége lett volna ellenőrizni, van-e bármilyen valóságalapja az ellene tett feljelentésnek, de a meggyanúsított politikus tudomása szerint ez nem történt meg, a feljelentés és ügyének újbóli megnyitása között pedig mindössze három munkanap telt el. Az RMDSZ politikusa hozzátette: egy megalapozott feljelentés esetén is legfeljebb új eljárást indíthattak volna ellene, mert szerinte ennek a történetnek semmi köze a 2012-ben lezárt ügyhöz.

Az akkor miniszteri tisztségben lévő Borbély Lászlót 2012-ben azzal gyanúsította a DNA, hogy 20 ezer euró értékű lakásfelújításért előnyös állami szerződésekhez juttatott egy szatmári üzletembert. A politikus ártatlannak vallotta magát, de lemondott miniszteri tisztségéről, hogy a gyanú ne árnyékolja be a kormány tevékenységét.

Az akkori kiadatási kérelemnél is a jogi bizottság támogatta a bűnvádi eljárás lefolytatását, a képviselőház plénuma azonban nem járult hozzá. A Borbély László elleni nyomozást vádemelés nélkül lezárta a DNA, de az ügy másik három gyanúsítottja ellen 2014 januárjában vádat emeltek a Szatmár megyei törvényszéken: ítélet még nem született.

Romániában a törvényhozói mandátumokkal rendelkező volt miniszterek ellen a kétkamarás parlament illetékes házának jóváhagyásával indulhat bűnvádi eljárás, a többi volt kormánytag elszámoltatását pedig az államfőnek kell jóváhagynia.

Forrás: MTI