Tizenegy év után újra spanyol katonák vannak Irakban, akik az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen létrehozott nemzetközi koalíció tagjaként azért érkeztek a közel-keleti országba, hogy különleges műveletekre képezzék ki az iraki hadsereg tagjait - írta az El Mundo című spanyol napilap csütörtökön.


Az újság szerint 200-an érkeztek meg a biszmájai katonai bázisra, ahol jelenleg a létesítmények felújítása és a berendezkedés zajlik. Julio Salom ezredes, a kontingens vezetője már tárgyalt Robert Bruce-szal, a koalíció helyettes vezetőjével arról, milyen kiképzői feladataik lesznek a spanyol katonáknak.

A különítmény egyelőre különleges műveletekre, aknamentesítésre és tűzszerészeti feladatokra segít kiképezni az irakiakat, de feladatköre később változhat. A spanyol fegyveres erők hasonló feladatokat végeztek már korábban Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

Spanyolország a szíriai műveletekben nem vesz rész, de a koalíció tagjaként lehetővé tette az amerikai erőknek két déli támaszpont használatát az Iszlám Állam elleni észak-iraki hadműveletekhez.

Forrás: MTI